Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Valjaonica cijevi Sisak prodana švicarskom CMI-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada danas je odlučila prihvatiti ponudu švicarske kompanije Commercial Metals International (CMI), koja posluje u okviru američkog holdinga CMC, za kupnju Valjaonice cijevi Sisak (VCS), te zadužila Hrvatski fond za privatizaciju da usuglasi tekst ugovora s CMI.

Tvrtka CMI je za kupnju jednog, stopostotnog udjela sisačke željezare ponudila 37 milijuna kuna, od čega 10 milijuna bezuvjetno, a 27 milijuna kuna pod uvjetom da Valjaonica raskine sporni aneks ugovora o ekskluzivnoj distribuciji s talijanskim Pipex-om, podsjetio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec izražavajući ujedno i uvjerenje da će se do potpisivanja ugovora raskinuti taj sporni aneks.

Pročitajte i ovo Država prodaje vozila viđeno - kupljeno Država prodaje 24 vozila: U ponudi auti, kamioni i gliseri... Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke"

Polančec je istaknuo da je ponuđač ozbiljna tvrtka, te posebno istaknuo da CMI nudi zadržavanje 1.209 zaposlenih u VCS i 207 u Remontu Caprag ne na dvije, nego na tri godine.

Švicarski CMI djeluje u okviru američke kompanije Commercial Metals Company (CMC) čiji su prihodi od prodaje u prošloj godini iznosili 7,5 milijardi američkih dolara, a tržišna joj je kapitalizacija viša od 6,5 milijardi dolara.

Riječ je o ozbiljnoj kompaniji koja je po tržišnoj kapitalizaciji
najsnažnija koja je do sada sudjelovala u procesu privatizacije u Hrvatskoj, kazao je Polančec.

Vlada je dala suglasnost za sklapanje 35,3 milijuna eura vrijednog ugovora o zajmu između Lučke uprave Rijeka i Svjetske banke za financiranje dodatnih troškova projekta obnove riječkog prometnog pravca.

Ministar prometa Božidar Kalmeta kazao je da je lani istraživanjem podmorja u riječkoj luci utvrđena potreba dodatne konsolidacije morskog dna na dubini od 35 metara, što, kaže, komplicira cjelokupni građevinski zahvat.

Osim toga, dodaje, i kod izgradnje Zagrebačkog pristaništa u toj luci morat će se proširiti kapaciteti kako bi mogla primiti i najveće brodove.

Dodatni troškovi projekta obnove iznose nešto više od 40 milijuna eura, a uz zajam od 35,3 milijuna eura dodatnih 5 milijuna eura osigurat će Vlada u državnom proračunu.

Cjelokupni projekt obnove riječkog prometnog pravca koji bi, po Kalmetinim procjenama, trebao završiti 2009. ukupno je vrijedan oko 320 milijuna eura.

S današnje sjednice Vlada je Saboru uputila i konačni prijedlog izmjena Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva kojim se drukčije definiraju kriteriji, odnosno utvrđuje broj zaposlenih i prometa za podjelu na mikro, male i srednje subjekte malog gospodarstva.

Tako bi u skupinu mikro poduzetnika ulazili oni sa do deset
zaposlenih, godišnjim prometom do 14 milijuna kuna, ili dugotrajnom imovinom do 7 milijuna kuna.

U skupinu malih poduzetnika ulazili bi oni sa do 50 zaposlenih, prometom do 54 milijuna kuna, ili dugotrajnom imovinom do 27 milijuna kuna (prema sadašnjim odredbama promet do 16, ili imovinom do 8 milijuna kuna), a u skupinu srednjih oni sa do 250 zaposlenih, prometom do 216 milijuna kuna, ili dugotrajnom imovinom do 108 milijuna kuna (sada 60, ili 30 milijuna kuna).

Vlada je danas izviještena i o realizaciji aktivnosti na provedbi
posebnih mjera od požara za što će kroz pojedine resore i programe država, kaže premijer Ivo Sanader, u ovoj godini uložiti 550 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene