Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gašenje svjetala

Sat za planet Zemlju obilježen diljem Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedamnaest gradova u Hrvatskoj ugasilo je večeras u 20,30 sati svjetla na sat vremena u nekim ulicama i kulturnim znamenitostima, sudjelujući tako u globalnoj akciji 'Sat za planet Zemlju' koju petu godinu za redom organizira svjetska neovisna organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund).

Akciji su se pridružili i građani, gaseći svjetla u svojim domovima, kao i neke tvrtke i institucije. 'Večeras u 20,30 sati stotine milijuna ljudi diljem svijeta gase svjetla za planet Zemlju. Između 134 zemlje u akciji, koju organizira WWF nalazi se i Hrvatska - ugasili smo zidine u Dubrovniku, rivu i Dioklecijanovu palaču u Splitu, Arenu u Puli, Tvrđu u Osijeku, zadarski Forum, tvrđavu u Hvaru, Varaždin, Opatiju, Buje, Makarsku rivijeru i Zagreb', rekla je večeras jedna od ambasadorica akcije u Hrvatskoj, glumica Zrinka Cvitešić, koja je vodila program središnje proslave na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Voditeljica tog projekta u Hrvatskoj Petra Boić Petrač ističe kako je osnovni cilj akcije ukazati da svakodnevnim malim aktivnostima svi mi možemo smanjiti svoj 'ekološki otisak', te da donositelje odluka potaknemo na razmišljanje o korištenju energije iz obnovljivih izvora. Prije početka proslave minutom šutnje izražena je sućut stanovnicima Japana u vrijeme velike krize s kojom se součavaju.

Nakon odbrojavanja, na Cvjetnom trgu i u okolnim ulicama ugašena je rasvjeta, a prigodni program je uslijedio uz svijetlost svijeća. Na početku svečanosti nazočnima se obratio direktor WWF-a za Europu Gary Miller. Poručio je da naš planet trebamo štiti svojim aktivnosima svakoga dana, te zahvalio svim sudionicima, posebno predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, UNDP-u i Unescou.

WWF-ovu akciju 'Sat za planet Zemlju' podržao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.,a održana je u suradnji s nevladinim organizacijama Sunce, Zeleni Osijek, Jadertina i Žmergo te pokroviteljima.

'Sat za planet Zemlju' je svjetska inicijativa za borbu protiv klimatskih promjena. Ta akcija WWF-a ove se godine održava pod motom 'Više od sata'. Inicijativa je nastala 2007. u Sydneyju s ciljem podizanja svijesti o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa, energetskoj učinkovitosti, štetnosti klimatskih promjena te čovjekova negativnog utjecaja na Zemlju. Tako već godinama posljednje subote u ožujku na sat vremena gasi se rasvjeta na najupečatljivijim znamenitostima - Eiffelovom tornju u Parizu, Buckinghamskoj palači u Londonu, Operi u Sydneyu, berlinskim Brandenburškim vratima, piramidama u Kairu i dr. (T.Š./Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žele da Vlada odstupi Tisuće prosvjednika obišlo uži centar Zagreba, promet u potpunosti stao Slika nije dostupna Svaki drugi dan dok Vlada ne ode Pernar: Ne znam kuda će prosvjednici ići, ali nasilja neće biti

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene