Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenković o Agrokoru:

"Nemam ništa protiv istražnog povjerenstva. Ono ne smije biti uvjetovano izborom ustavnih sudaca"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković na konferenciji je govorio o ekonomskoj politici u 2018. godini.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na konferenciji „Dan velikih planova“ čiji je cilj "poduzetnicima, menadžerima i svima koji rade poslovne planove za 2018. godinu dati praktične inpute za usvajanje optimalnih projekcija te korisne i upotrebljive informacije za izradu i doradu planova poslovanja".

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Uz premijera, na konferenciji sudjeluju i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te guverner HNB-a Boris Vujčić. Konferenciji prisustvuje i Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokori.

Vujčić: "Kriza je uzela danak..."

Guverner HNB-a Boris Vujčić kazao je kako se stopa proizvodnosti zbog krize smanjila u cijelom svijetu

"Imamo nižu stopu proizvodnosti u cijelom svijetu. Kriza je uzela danak i stopa proizvodnosti se smanjila. S njenim rastom, raste i standard. Kad je riječ o Hrvatskoj, moramo nešto učiniti da opet postanemo "cathcing up" država. Hrvatska nema lošu stopu proizvodnosti rasta, ali stopa rasta je loša", kazao je Vujčić.

Plenković: "Iduća godina, godina rasta i reformi"

Nakon njega prisutnima se obratio premijer Andrej Plenković koji je govorio o ekonomskoj politici u 2018. godini

Kazao je kako je iza nas jedna od gospodarski najizazovnijih godina još od sredine 90-ih.

"Iduća godina bit će usmjerena na rast i reforme. Pozitivni vanjski čimbenici utječu na rast gospodarstva. Usvojili smo poreznu reformu, ubrzali apsorbciju sredstava iz EU fondova, krenuli s administrativnim rasterećenjima, spriječili krah Agrokora i spriječili treće izbore u godinu dana", kazao je Plenković.

Dodao je kako je strateški cilj Vlade smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u za 10 postotnih bodova do 2020. godine.

Premijer se osvrnuo i na temu Agrokora.

"Pokazali smo da na krizne situacije možemo reagirati brzo i odgovorno. Prije samo 6 mjeseci došlo je do pokretanja prvih ovrha temeljem zadužnica i 15-ak podružnica Agrokora je imalo blokirane račune. Vlada je pronašla rješenje kojim je zaštitila i zaposlenike i dobavljače i turističku sezonu. Spriječili smo gubitak radnih mjesta. Iz ove krize moramo izaći mudriji. I dalje ćemo ustrajno raditi na očuvanju stabilnosti gospodarstva i stvaranja uvjeta za danji rast. Jedna od pouka koju smo izvukli jest da smo ono što je bilo predloženo posebnim zakonom sada predložili u sklopu stečajnog zakona", kazao je premijer i dodao kako će Vlada raditi i na jačanju pravosuđa.

Najavio je kako će Vlada uskoro predstaviti aktivnosti koje provodi s ciljem ulaska Hrvatske u eurozonu.

Komentirao je i izbore u Njemačkoj i kazao kako ga rezultat AfD-a nije iznenadio jer je to nastavak populističke politike diljem Europe.

"Hrvatska ima ambiciju da ono što je potpisala u pristupnom sporazumu EU.

Predsjednica: "Svjedočimo egzodusu"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović govorila je o privlačenju investicija i poticanju izvoza.

"Reforme su dovele do smanjenja proračunskog duga, a nakon dugo vremena možemo očekivati rast kreditnog rejtinga. Ipak, ne smijemo se opuštati niti biti zadovoljni postojećim stanjem", kazala je Predsjednica i dodala da se kronična kriza ne može riješiti preko noći.

Kazala je kako naši konkurenti rastu brže od nas.

"Mi smo tek prohodali dok većina konkurenata već trči", kazala je predsjednica.

Komentirala je i iseljavanje stanovništva.

"Svjedočimo egzodusu. Moramo se usmjeriti na politike s dugoročnim učincima i stvaranjem perspektive koju mladi ne vidi", kazala je predsjednica te dodala da se rast gospodarstva ne smije temeljiti samo na jednoj grani.

Kazala je kako je ključno provesti kurikularnu reformu.

Plenković: "Ne znam tko je podnio kaznenu prijavu protiv ministara"

Nakon konferencije premijer se obratio novinarima i kazao kako izjave predsjednice o iseljavanju nisu kritike.

"Ja sam jasno rekao svoje podatke da se Državni zavod za statistiku korigirao u podacima koje su poslali u Eurostat. Prate se brojevi, prate se procesi, nezaposlenost od 10,6 posto je rekordno niska. Trebamo ljude aktivirati da ovdje ostanu i grade svoju budućnost", rekao je Plenković", kazao je Plenković.

Premijer je kazao kako ne zna stoji li Todorić iza anonimne kaznene prijave protiv Martine Dalić i Ante Ramljaka.

"To je pitanje za pravosudne institucije", kazao je premijer.

Kazao je kako je jedina opcija za spas Agrokora bio pronalazak pravnog okvira koji će omogućiti restrukturiranje kompanije i spriječiti otpuštanja.

"Svi ciljevi su ostvareni. Gospodarstvo funkcionira, ljudi rade te smo imali najbolju turističku sezonu", kazao je Plenković.

Upitan o najavama poreza na luksuz kako bi se pokrile rupe u proračunu zdravstva, Plenković je kazao kako nećemo imati nova porezna opterećenja

Na pitanje što očekuje od financijskog izvješća o Agrokoru tek je kratko poručio "vidjet ćemo, ja još nisam vidio izvješće".

Na pitanje je li znao za sastanke njegovih ministra s Todorićem, Plenković je kazao kako je komunikacija postojala te je bila u skladu sa zakonom.

Kazao je i kako nema ništa protiv osnivanja saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor ako ono neće utjecati na rad istražnih tijela i ukoliko neće biti uvjetovano izborom ustavnih sudaca.


 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene