Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Odluka o lijeku za male bolesnike sljedeći tjedan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković kazao je kako Vlada želi pokazati empatiju i solidarnost te maksimalan izlazak u susret kada je riječ o zdravlju djece

U Banskim dvorima održala se sjednica Vlade za koju pet minuta prije njenog početka još uvijek nije bio objavljen dnevni red.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

Dnevni red nije objavljen na stranicama Vlade niti je medijima poslano uobičajeno priopćenje s točkama o kojima će vlada raspravljati. Na stranicama Vlade osvanuo je tek nakon početka sjednice.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

13:19 Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako je problem malenih bolesnika u Klaićevoj senzibilizirao cijelu javnost.

"Lijek je vrlo kratko u primjeni i s vrlo malog iskustva. Povjerenstvo je zauzelo stav da im treba još vremena da provjere lijek. Do početka sljedećeg tjedna imat ćemo mišljenje kod koje djece će lijek biti primjenjen", kazao je Kujundžić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić uoči sjednice Vlade izjavio je da lijek za djecu iz Klaićeve nije sporan zbog novca već struka mora izreći svoje mišljenje, kako bi se znalo kolika je korist u usporedbi s rizikom korištenja lijeka Dinutuximab beta Apeiron kod sedmero djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma.

Kujundžić je novinarima pred Banskim dvorima rekao da lijek nije sporan, "uvijek ih je bilo i biti će ih za djecu u Hrvatskoj", no radi se o poštivanju struke i procedure. Istaknuo je da čim povjerenstvo, domaći i inozemni stručnjaci, iznesu mišljenje lijek će biti nabavljen, te je izrazio nadu da će pomoći oboljeloj djeci.

Pojasnio je kako je lijek monoklonsko protutijelo koje se daje pacijentima s tumorom, a da vrijeme ne igra glavnu ulogu u liječenju. "Je li lijek ordiniran pet ili 25 dana prije, ne znači puno, ništa nije izgubljeno. U javnosti je krivo shvaćeno, i mi smo krivi što smo pogrešno iskomunicirali, ali taj lijek se ne daje u hitnosti", kaže Kujundžić.

Povjerenstvo treba odlučiti kod koje djece je lijek indiciran, a kod koje nije, kod koje je očekivana korist u usporedbi sa rizikom, tj. nuspojavom koju nosi lijek, i što će to značiti za pojedino dijete.

"Medicina je preozbiljna struka da bi se igralo po emocijama i pod pritiskom. Suosjećamo s roditeljima i svim dobronamjernim ljudima koji žele pomoći, među kojim smo i mi, no medicina ima svoja pravila i ako se preskoče, to može imati velike posljedice", naglasio je i poručio da će naći zakonski model za osiguranje novca za lijek.
 

13:17 Prva točka dnevnog reda bio je prijedlog zaključka o pripremi analize lijeka za liječenje visokorizičnog neuroblastoma kod djece i pripremi prijedloga modaliteta osiguranja potrebnih sredstava.

"Ministarstvo zdravstva s povjerenstvom HZZO-a razmotrit će sve okolnosti o opravdanosti pripreme lijeka koji je u ranoj fazi kliničkog testiranja. Ministarstvo zdravstva potom će nas izvijestiti u najbržem mogućem roku. Želimo pokazati empatiju i solidarnost te maksimalan izlazak u susret kada je riječ o zdravlju djece", kazao je Plenković.

13:15 Osvrnuo se i na prosvjed taksista u Zagreba.

"Konstatirali smo da je vožnja Uber prijevozom nevažeća s obzirom na zakone jer nemaju licencu sukladno hrvatskim propisima. 11 vozila je zaplijenjeno u inspekciji i izrečeno je 19 prvostupanjskih presuda. Nadležna tijela predložit će izmjena zakona kako bi se preciznije reguliralo ovo pitanje. Svi koji misle da se zbog Ubera krše njihova prava, imaju mogućnost tužbe", kazao je Plenković.

13:14 Plenković je kazao kako ću Vladu na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici predstavljati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kazao je i kako očekuje da ministri prisustvuju misi povodom Dana dežavnosti.

"Očekujem sve vas i na misi i na domjenku kojeg će prirediti Predsjednica povodom Dana državnosti", kazao je premijer.

13:13 Istaknuo je kako je za Hrvatsku odluka arbitražnog suda o sporu sa Slovenijom neprihvatljiva

13:12 Premijer je čestitao vatrogascima makarske rivijere na "nevjerojatnoj hrabrosti"

13:11 "Potvrdili smo pozitivne trendove glede fiskalne konsolidacije", komentirao je Plenković odluku EK o izlasku iz Postupka prekomjernog deficita (EDP)

13:09 Premijer Andrej Plenković na početku sjednice čestitao je novoj ministrici vanjskih poslova Mariji Pejčinović Burić te zahvalio bivšem ministru Davoru Ivi Stieru (D.I./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene