Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska i izazovi u svijetu

Plenković održao govor u UN-u: "Kako se svijet mijenja, tako se mora mijenjati i UN"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Andrej Plenković prvi put se obratio općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Na 72. zasjedanju nije zaboravio spomenuti hrvatskih 25 godina članstva u Ujedinjenim narodima.

Na početku je Andrej Plenković čestitao Miroslavu Lajčaku na izboru za predsjednika Opće skupštine UN-a.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Plenković je u uvodu izrazio sućut svim žrtvama uragana Harveyja, Irme, Marije i potresa u Meksiku.

Podsjetio je i na govor prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u UN-u prije 25 godina.

"Sada smo dio EU i NATO-a, sudjelujemo u mirovnim misijama diljem svijeta, jedna smo od najpopularnijih turističkih destinacija u Europi", rekao je Plenković.

Podsjetio je na jednu od najuspješnijih misija UN-a, koja je završila 1998. mirnom reintegracijom istočnog dijela Slavonije Hrvatskoj i usporedio je s dogovorom u Minsku, kojim se pokušava uspostaviti mir na istoku Ukrajine.

"Uvjerenja smo da, kako se svijet mijenja, tako se mora mijenjati i UN", istaknuo je hrvatski premijer.

Kao primarnu stvar na koju UN treba obratiti pažnju, Plenković je upozorio na problem migracija i migrantske krize.

Migrantska kriza je globalni izazov, rekao je Plenković. "Treba se boriti protiv uzroka migracija, siromaštva i trgovine ljudima", naglasio je. "Trebamo zajedno raditi da pronađemo načine".

"Nastavit ćemo doprinositi mirovnim misijama", nastavio je Plenković i dodao da su ljudska prava i elementarne slobode univerzalne vrijednosti.

Plenković u govoru nije izostavio ni temu terorizma. "Važno je da zajedno nastavimo raditi na njegovom sprječavanju", poručio je.

Dotaknuo se i pitanja Sjeverne Koreje te pružio potporu u rješavanju tog globalnog problema. "Hrvatska potpuno podupire sve akcije protiv Sjeverne Koreje", naglasio je i uputio apel sjevernokorejskom vodstvu.

Dotaknuo se i arbitraže sa Slovenijom i pojasnio zašto se Hrvatska morala povući iz arbitraže. "Želimo riješiti taj problem sa svojim susjedima bilateralnim razgovorima".

"Očuvanje mira i stabilnosti u JI Europi je jako važno za moju zemlju. Svoje znanje ćemo podijeliti sa susjedima, želimo jaka društva u svojem susjedstvu. Posebno u BiH", kazao je Plenković te rekao kako Hrvatska "snažno podupire stabilnost u BiH i njihovu EU integraciju".

Osvrnuo se i na globalno zatopljenje i klimatske promjene te podsjetio da je Hrvatska ratificirala Pariški sporazum.

Plenković je ranije tijekom dana razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, a sastao se i s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

Otkrivanje poklona Hrvatske UN-u

Plenković je u utorak sudjelovao na prijemu koji je za šefove izaslanstava na Općoj skupštini UN-a održao američki predsjednik Donald Trump, kao i na onome u organizaciji Europske unije, a u srijedu je održao i bilateralne sastanke s kosovskim predsjednikom Hashimom Tachijem, te s libijskim premijerom Fajezom al-Sarajem.

Otkrio je i spomen ploču ispred spomenika "Mir" kipara Antuna Augustinčića koji stoji ispred njujorškog sjedišta Ujedinjenih naroda i poklon je Republike Hrvatske svjetskoj organizaciji.

Premijer je danas održao predavanje na newyorškom sveučilištu Columbia, a najavio je kako će u obraćanju dati hrvatske poglede na izazove s kojima je današnji svijet suočen.

Obraćanje premijera moći ćete od 18.00 sati pratiti na našem portalu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene