Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori za Europski parlament

Bauk: Na izborima za EP moći će glasovati 3.740.951 birač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na hrvatskim izborima za Europski parlament 14. travnja moći će glasovati ukupno 3.740.951 birač, ili čak 763.814 birača manje nego što ih je pravo glasa imalo na referendumu o pristupanju Hrvatske u EU u siječnju prošle godine, izvijestio je danas ministar uprave Arsen Bauk.

Bauk je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima objavio popis birača za europske izbore, po kojemu pravo glasa na tim izborima ima 3.738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj te 2.243 njih bez prebivališta u RH, odnosno birači iz dijaspore (ukupno je na popisu 3.740.951 birač).

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Izbori Devet videa VIDEO Novi potez Državnog izbornog povjerenstva: Pogledajte kakve su videe pripremili

Iznio je i usporedne podatke s popisom birača za referendum o ulasku u EU, na kojem je pravo glasa imalo ukupno 4.504.765 birača (4.092.137 s prebivalištem u RH i 412.628 iz dijaspore), dakle ukupno 763.814 birača više nego na predstojećim izborima.

>> Čak 800.000 manje birača na izborima za EP nego na prethodnim izborima!

Bauk je podsjetio kako je prije dva dana, 3. travnja, istekao zakonski rok za pregled, ispravke, privremene upise i prethodne registracije za popis birača, te da Vlada, sukladno tim podacima i svojim zakonskim ovlastima, danas objavljuje broj birača za europske izbore. Napomenuo je kako se, po novom Zakonu o registru birača, popis birača kao dio tog registra sastavlja za svake izbore, na kojima pravo glasa imaju svi punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u RH i važećom osobnom iskaznicom, te oni bez prebivališta u RH koji se za izbore aktivno registriraju.

Žute potvrde

Na popisu je 2.172 aktivno registriranih birača izvan RH, 8 aktivno registriranih u RH (hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u RH, a na dan izbora će se zateći u RH), 3.795 prethodno registriranih (hrvatski državljani s prebivalištem u RH koji će glasati inozemstvu jer će se tamo zateći na dan izbora), 3.854 privremeno upisanih (hrvatski državljani s prebivalištem u RH koji će glasati na drugom mjestu u RH).

Tzv. žute potvrde dobilo je 2.906 birača koji ne znaju gdje će se zateći na dan izbora (u RH ili inozemstvu) pa mogu glasati na bilo kojem drugom biračkom mjestu. Na posebnim biračkim mjestima u dijaspori pravo glasa ima 63 birača, na brodovima njih 794, u domovima 563, u vojsci 157, a u zatvorima 3916 birača.

Uskoro još točniji registar

Bauk je napomenuo i kako se na dan izbora broj birača može povećati za one birače koji svoje biračko pravo ostvaruju potvrdom za glasanje (osobe koje nisu imale važeću osobnu iskaznicu i oni koji se nisu aktivno registrirali). Kako bi se naglasila razlika u broju birača na dosadašnjim izborima Bauk je najavio da njegovo ministarstvo priprema i usporedbu po svim naseljima te s brojem punoljetnih stanovnika popisanih u popisu stanovnika, a kako bi se, istaknuo je, vidjelo gdje još treba intenzivirati napore da popis birača bude još točniji i vjerodostojniji nego što je danas.

Lokalni izbori 19. svibnja

'Držim da je popis birača u ovom trenutku vjerodostojniji nego što je bio na referndumu za ulazak u EU', poručio je Bauk. Istaknuo je i kako bi izlazak na taj referendum, da se radilo po ovom popisu birača, bio oko 52 posto, te dodao kako ne očekuje veće promjene u broju birača za lokalne izbore, budući da je razlika samo u nekoliko tjedana.

Najavio je da će Vlada na idućoj sjednici lokalne izbore raspisati za 19. svibnja, s krajnjim rokom za ispravke u popisu birača do 9. svibnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene