Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milan Sijerković:

Stiže ozbiljna promjena vremena – Pripremite se za vikend

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stiže li i kada ugodnije vrijeme, gdje nas očekuje kiša, gdje vjetar, a gdje gotovo i neće biti nikakve promjene – u vremenskoj prognozi donosi Milan Sijerković.

Još u utorak ujutro uživali smo u zadnjim ostatcima noćne svježine, koju smo dočekali kao spas nakon dosad nedoživljenog toplinskog vala. Poslijepodne smo međutim sa zebnjom prebrojavali vrlo tople „celzijevce", smatrajući ih pretečom očekivanog valića vrućine. Možda se mnogima ne sviđa takav tijek vremenskih događaja, ali na to ne možemo utjecati, jednako kao ni na nevrijeme koje je često pratitelj zamjetnih ljetnih vremenskih promjena.

Pročitajte i ovo Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba Ilustracija Vremenska prognoza Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom Velikog tjedna

Na vremenskoj karti javljaju se novi prizori. Anticiklona se premješta istočnije od Hrvatske, a sa zapada nam se približava atlantska ciklona. Na njezinu južom rubu najprije će nam pritjecati vrlo topao zrak. Zatim će na njezinoj stražnjoj strani prodrijeti hladniji zrak i pritom donijeti uz zamjetno osvježenje i prvu obilnu kolovošku kišu.

U srijedu će jutro biti manje svježe nego u utorak. Oblaka će biti malo ili nimalo, a u obalnom području Jadrana samo će nas burica podsjećati na proteklo pogoršanje vremena. U središnjoj Hrvatskoj u srijedu će s početka biti sunčano, a u drugome dijelu dana veća i jača naoblaka te mjestimice pljuskovi i grmljavina. Bit će zamjetno toplije nego u utorak uz najvišu popodnevnu temperaturu oko 35 Celzijevih stupnjeva. U Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će sunčan i vruć ljetni dan, u kojem će mnogi u dokolici potražiti hlad.

U Istri i na Kvarneru bit će mnogo razloga za zadovoljstvo s vremenom. Nakon jutarnje burice tijekom dana zapuhat će umjereno jugo, koje neće smetati ni kupačima ni mornarima. U Gorskom kotaru i Lici prevladavat će vrlo toplo, pa i vruće, a ne bi smjelo biti iznenađenje ni pokoja grmljavina ili pljusak. U Dalmaciji – sunce, žega i velika vrućina. Ujutro još malo bure, a zatim umjesto maestrala manje dragi južnjak i jugo. U Zagori bi vrućina mogla potaknuti i grmljavinu.

Bura je malo rashladila more i u sjevernoj Dalmaciji, ali nitko se ne žali. Više razloga za zabrinutost ima zbog prejakih ultraljubičastih zraka.

U zapadnim krajevima već u četvrtak može biti znakova nestabilnosti atmosfere, ali prava i ozbiljna promjena vremena, uz zamjetno zahladnjenje, kišu i nevrijeme, slijedi u petak na zapadu, a u subotu na istoku. Na sjevernom Jadranu promjena vremena zamijetit će se već u petak, a u Dalmaciji u subotu, kad će svuda biti zamjetno hladnije, bit će nevremena i jakog vjetra, a nakon juga zapuhat će bura, sjeverozapadnjak i zapadnjak. Uzbudljivo i donekle opasno!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene