442988
442988
442988
442988
442988

Uz pratnju MIG-ova Krila oluje doletjela kući

  • , 11.07.2016., 18:57
  • Autor:
  • komentara

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane "Krila Oluje", koja je osvojila nagradu za ukupno najbolji nastup na najvećem svjetskom vojnom aeromitingu Royal International Air Tatoo (RIAT) održanom u Velikoj Britaniji, vratila se u ponedjeljak u Hrvatsku, a dočekali su ih ministar obrane Josip Buljević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Miroslav Kovač.

 
 
 
 
Krila Oluje (Foto: Borna Filic/Pixsell)
Krila Oluje (Foto: Borna Filic/Pixsell)

Prilikom dolaska, akro grupu Krila Oluje dočekala su i dva borbena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG 21, u sklopu redovitog uvježbavanja ciljeva u zračnom prostoru, priopćeno je iz MORH-a.

Ministar Buljević istaknuo je kako je izrazito ponosan na pilote „Krila Oluje“ te kako je nagrada koju su osvojili veliki uspjeh za naše pilote i zrakoplovstvo.

„Došli smo čestitati našim pilotima koji su na najvećem aeromitingu osvojili najprestižniju nagradu. I ovim putem na najbolji mogući način počinjemo proslavu 21. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluje, čije ime i nosi akro grupa. Naši piloti pokazuju da hrvatsko borbeno zrakoplovstvo ima budućnost i da se svi trebamo potruditi da ga održimo“, naglasio je ministar Buljević.

Načelnik Glavnog stožera general Šundov također je čestitao pilotima na postignuću i profesionalizmu te istaknuo kako su upravo ljudi najveća vrijednost Oružanih snaga.

Vođa akro grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona pukovnik Damir Barišić naglasio je kako je aeromiting Royal International Air Tatoo (RIAT) u Velikoj Britaniji poseban jer je najveći na kojem su uspjeli osvojiti nagradu.

„Užitak je bio tamo biti i predstaviti svoju državu na najbolji mogući način. Dugi niz godina dokazujemo da imamo kvalitetnu pilotsku školu i pokazujemo zahtjevne i složene elemente koji su rijetko viđeni u svijetu“, istaknuo je Barišić.

„Krila Oluje“ u 2016. nastupaju u formaciji od šest aviona Pilatus PC-9M, a u sastavu akrobatske grupe su: vođa akrobatske grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona pukovnik Damir Barišić, prvi lijevi pratitelj satnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj natporučnik Goran Grgić, repni pratitelj natporučnik Darko Belančić, dok su poručnik Denis Živaljić i satnik Zvonimir Mravunac vanjski lijevi i desni pratitelji.

Za nastup akrobatskoj grupi HRZ i PZO „Krila Oluje“ organizator aeromitinga Royal International Air Tatoo dodijelio je nagradu „King Hussein Memorial Sword“ za ukupno najbolji nastup. Nagrada se dodjeljuje u čast Jordanskog kralja Husseina koji je bio dugogodišnji pokrovitelj te manifestacije, a uručio ju je osobno njegov sin princ Faisal bin Hussein.

Aeromiting RIAT održava se od 1971. godine i zahvaljujući čak 535 zrakoplova u svom programu, 2003. godine uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda, te se smatra najvećim svjetskim vojnim aeromitingom, zbog velikog broja sudionika koji su u pravilu iz sastava svjetskih ratnih zrakoplovstava, s rijetkim civilnim sudionicima u letačkom programu.

Održan je 9. i 10. srpnja u Zrakoplovnoj bazi Fairfordu u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, navodi se u priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se