Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sezonci dobro zarade

Borba za kruh: Tko su sezonci na Jadranu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priliku da nešto zarade ljeti sezonskim poslovima dočekali su nezaposleni i studenti. Rade sve, poslužuju goste u restoranima, tetoviraju ih, i za njima čiste.

Najviše ih je iz najsiromašnijih hrvatskih županija, a neki od njih zarade vrtoglave svote. U svakom slučaju većina mjesečnih primanja sezonaca veća je od prosječne hrvatske plaće.

Pročitajte i ovo Stradao ronilac kod Zadra Kod Zadra U moru pronađen mrtav ronilac, utvrđuje se uzrok smrti Ilustracija Rezultati ankete Pogledajte koliko su Hrvati zadovoljni svojim mjesečnim primanjima: Rezultati ankete Dnevnika Nove TV

Jedini ponuđeni posao 27-godišnjoj Željki bio je posao čistačice hotelskog naselja u blizini Šibenika. Sa srednjom ekonomskom školom već devet godina ne pronalazi posao u struci, a sedam marljivo radi sezonski. Kao sobarica zarađivala je u prosjeku četiri, prvu godinu kao čistačica isto toliko tisuća kuna.

Barmeni znaju zaraditi i do 20 tisuća na mjesec, kao i kuhari. Na takvog nismo naišli. Ali 19-godišnjak Marin kuhajući u restoranu ipak zaradi više od hrvatskog prosjeka, a plaćeni su i troškovi boravka. 'Plaćeni su hrana, spavanje, ručak, večera i plaća. Neto oko 5.000 kn plus stimulacije, sve zajedno pet i nešto', rekao je Marin.

Na Jadran će se ovog ljeta sjatiti 17 tisuća sezonaca. Najviše iz najsiromašnijih županija, Vukovarsko- srijemske, Virovitičko-Podravske i Bjelovarsko- bilogorske.
Kune koje školovanje znače zarađuju i studenti. Kada diplomira Tomislav će postati odvjetnik, a prije ljeta polaže tečaj za spasioca.

Poneki, iako su tek položili ispit zrelosti, znaju da je bolje što manje biti na grbači roditeljima. Ima nezaposlenost i svojih prednosti ističu sezonci Slavonci. Cijelo ste ljeto na moru, a dobro se i zaradi. Nakon ljeta studenti će lakše kroz fakultete, a oni bez stalnog zaposlenja će se uz poneku kunu više manje živcirati ukoliko zimi bude novih odbijenica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene