Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kiša i otapanje snijega

Skaču vodostaji: Kupa raste najbrže, Novčica se već izlila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kupa u Karlovcu jutros je počela rasti za velikih 40 centimetara na sat. Rastu i Sava i Una, a u Lici se izlila rijeka Novčica. U Hrvatskim vodama ipak ne očekuju veće probleme.

Rastu li rijeke i u vašem gradu ili mjestu? Javite nam na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Vodostaj Korane Visoki vodostaji U Karlovcu izvanredne mjere obrane od poplava, zatvorene neke ceste Slika nije dostupna 'Stanje nije alarmantno' Vodeni val stigao na sisačko područje, Sisak spreman i za evakuaciju

Nakon nezapamćenih snježnih padalina, u unutrašnjosti Hrvatske nastupilo je zatopljenje, koje je sa sobom donijelo i kišu. I više temperature zraka i kiša pridonijeli su relativno brzom topljenju snijega, a posljedice toga su danas vidljive na vodostajima niza rijeka.

>> Kišni ponedjeljak: Od sutra opet snijeg!

U Hrvatskim vodama potvrđeno nam je da je došlo do izlijevanja rijeke Novčice i nekoliko potoka u Lici, no kažu da stanje nije alarmantno. Jedna nam je čitateljica poslala fotografiju na kojoj se vidi da je zasad poplavljena barem jedna kuća u blizini Kosinjskog jezera, no prema riječima Zorana Čavlovića iz Hrvatskih voda sve što se na području Like dosad izlilo nije ništa neuobičajeno prilikom jačih padalina i značajnijeg otapanja snijega na tom području.

Hrvatski autoklub javlja da je nekoliko županijskih cesta u Lici zatvoreno zbog vode na kolniku. Među njima je i cesta Gospić-Lički Osik.

U prijepodnevnim su satima bujice s Velebita uzrokovale izlijevanje potoka Suvaje u Brušanima, Tisovca u Pazarištu i Bakovca u Kosinju. Nekoliko gospodarskih zgrada u Ličkome Novom već je pod vodom. Kako se doznaje od voditelja Hrvatskih voda za slijevno područje Liku Mladena Vodičke, potok Bakovac poplavio je danas oko podneva cestu prema Kosinjskome Bakovu te je to područje prometno odsječeno.

'To nije prvi put. To je već drugi put da ovim putem općinskim teče voda i onda ulazi meni kroz temelje u kuću i plivam tako svake godine', kaže Mirjana Vukelić koja živi na području Sinca.

Ekipe Hrvatskih voda i komunalne službe koordiniraju aktivnosti na terenu, a na području Podastrane u Pazarištu postavljaju se zečji nasipi. 'Po vremenskim prognozama, i dalje se očekuju oborine pa bi nagli porast vodostaja rijeka Like i Novčice ponovno mogao prouzročiti poplave u Kosinjskoj dolini', rekao je Mladen Vodička.

Najbrže raste Kupa

Inače, trenutno najviše buja rijeka Kupa, čiji je vodostaj u Karlovcu od jutros počeo rasti za čak 40-ak centimetara na sat. Vrhunac vala očekuje se sutra ujutro, do kada bi na snagu moglo stupiti i pripremno stanje obrane od poplava. U Hrvatskim vodama očekuju izlijevanje Kupe na nebranjenim lokacijama bez nasipa, ali prijetnje većim naseljenim područjima ne bi trebalo biti.

Sava u Zagrebu također raste, ali zasad ne tako izrazito kao Kupa. Značajniji se problemi na zagrebačkom području ne očekuju. Na mjernoj postaji u Hrvatskoj Kostajnici rijeka Una raste oko pet centimetara na sat i trenutno je na snazi pripremno stanje obrane od poplava. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene