Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanima ih naša hrana

Uvozimo iz Kine 'brdo' toga, ali sada i oni žele naše proizvode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da je Hrvatsku preplavila kineska roba to i nije neka vijest, no kada hrvatska roba završi na policama kineskih trgovina - to zaslužuje pozornost. Kinezi su zainteresirani prije svega za hrvatske prehrambene proizvode.

Yu Zhiliang svoje zadovoljstvo nije skrivao. U najvećem kineskom trgovačkom centru htio bi vidjeti i hrvatsku robu. Zanima ga uglavnom hrana a sok kojim je nazdravio možda je već našao svoj put do nepreglednih kineskih polica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Privatne investicije Oni su uspjeli investirati u 2012. unatoč krizi! Slika nije dostupna Ne zaobilaze nas bez razloga Istražili smo na koji način privući strane ulagače u Hrvatsku

"Imate dosta zanimljivih proizvoda u području poljoprivrede i stočarstva i zanimljive prehrambene proizvode, naš trgovački centar je jedan od najvećih u svijetu i naš glavni zadatak ovdje je naći prigodu za kupovinom pravih proizvoda", poručio je Zhiliang. Došli su i menadžeri najvećeg kineskog proizvođača kamiona, autobusa i automobila. Zanima ih suradnja na proizvodnji dijelova. A suradnja zanima i Stipu Protegu koji je upravo pokrenuo projekt proizvodnje autobusa u Šibeniku.

"Sad imamo neke preliminarne razgovore, možemo surađivati na poslovnom planu kupovat dijelove od njih ili njima prodavat autobuse ali bilo bi dobro ako bi mogli u suradnji proizvest gotov proizvod", ističe Stipe Protega iz Autobusne radionice Šibenik. Kina i Hrvatska na godinu razmjene robu, vrijednu 1,65 milijardi američkih dolara. Od toga je hrvatski izvoz u Kinu skroman svega 54,6 milijuna dolara a kineski izvoz u Hrvatsku iznosi 1, milijardu i 600 milijuna dolara. No iz HGK najavljuju da su Kinezima neke točke u Hrvatskoj posebno zanimljive za investiranje.

"Delegacija je posjetila i Rijeku i poslovnu zonu Kukuljanovo zatim luku Rijeka i naravno da sve što ta regija nudi i mogućnost povezivanje Europe s Kinom izuzetno je važno i bitno", kaže Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica HGK. A kako Kinezi sve rade na veliko njihove investicije domaćem gospodarstvu bile bi idealan vjetar u za sada pognuta leđa.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene