Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za vježbanje liječnika

Uvozimo i mrtvace: U RH stiglo 11 glava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz SAD-a je u KBC Zagreb stiglo 11 glava na kojima će naši liječnici vježbati određeni operativni zahvat.

U Hrvatskoj se organizira tečaj 3 D navigacije u endoskopskoj kirurgiji sinusa na Klinici za otorinolaringologiju KBC-a Zagreb, piše Jutarnji list. Zbog toga je iz SAD-a uvezeno 11 glava, a uvoz svake stajao je tisuću dolara. Trošak doniranih dijelova sastoji se od čuvanja, transporta i carinsko-špediterskih davanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinjavajuće Hrvatska više NIJE PRVA? Slika nije dostupna U 5 sati spasili više života Helikopterom HRZ-a prevezeni transplantacijski timovi

Spomenuti tečaj potaknuo je neke na protest te se pitaju otkud su mrtva tijela na kojima će se raditi operacije, jesu li to hrvatski kadaveri i tko je dao odobrenje da bi netko vježbao na mrtvima koji su do jučer bili nečiji roditelji, braća, sestre. Dio je to anonimnog pisma koje je stiglo na adresu Jutarnjeg lista i koje je otvorilo bolno pitanje za liječnike i studente, nedostatak tijela za učenje.

Studenti uče na umjetnom mozgu

Ivica Kostović, direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, objašnjava kako zbog tog problema studenti anatomije uče uglavnom na umjetnim modelima. Naglašava da većina europskih zemalja ime banke mozgova i ističe kako mi nemamo razvijenu kulturu doniranja tijela nakon smrt.

Zbog toga, piše Jutarnji list, tristotinjak studenata radi na obdukciji samo jednog tijela, dok je europski prosjek 18. Sloveniju ne muče naši problemi jer je kod njih doniranje tijela uvriježeno pravilo. U Njemačkoj je, primjerice, situacija obrnuta. Imaju gužvu s viškom i ne mogu prihvatiti sve donacije.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene