Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Bez pravnog temelja'

Sindikati: Odluka o uvođenju radne obveze liječnicima je protuustavna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga radničkih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata te Udruga radničkih sindikata Hrvatske poslali su priopćenje u kojem su se osvrnuli na radnu obvezu koja je uvedena liječnicima.

Hrvatska udruga radničkih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata te Udruga radničkih sindikata Hrvatske poslali su priopćenje u kojem su kazali kako uvođenje radne obveze liječnicima u štrajku smatraju povredom prava na štrajk i kao neprimjeren pritisak na sindikalnu stranu.

Pročitajte i ovo Vilim Ribič TEMELJNI KOLEKTIVNI UGOVOR Vlada i sindikati u novoj rundi pregovora: Bez bolje ponude Banskih dvora moguć štrajk Slika nije dostupna Reagirao na prosvjede Mrsić: Vlada je spremna na dogovor o ZOR-u, ali ne i na ultimatume

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Vlada Republike Hrvatske je dana 14. studenoga 2013. donijela Odluku o uvođenju radne obveze doktorima medicine u bolničkim zdravstvenim ustanovama. Pri tome se Vlada RH pozvala na odredbu članka 165. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (nastavno - Zakon).

Taj članak glasi:

Članak 165.
'U slučajevima izvanrednih okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera, ministar je ovlašten poduzimati i one mjere i aktivnosti koje nisu utvrđene ovim Zakonom, uključivši i mjere mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjesta i uvjeta rada pojedinih zdravstvenih ustanova i radnika, dok te okolnosti traju.'

>>
Ministar objasnio zašto je liječnicima uvedena radna obveza

Odluka Vlade RH ne može za pravni temelj imati odredbu članka 165. Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Zapravo, Odluka Vlade RH nema pravnoga temelja. Štoviše, ta odluka je suprotna odredbi članka 60. Ustava RH kojom se jamči pravo na štrajk, kao i Konvencijama Međunarodne organizacije rada o pravu na organiziranje i kolektivno pregovaranje.

Odluka je usmjerena na uskratu prava na štrajk. Ne postoje izvanredne okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera, koje bi dale za pravo ministru da postupa prema odredbi članka 165. Zakona. Odredba članka 165. Zakona se ni u kojem slučaju ne može primijeniti na aktualni štrajk liječnika.

Paušalna, neutemeljena te s obrazloženjem u pokušaju, Odluka Vlade RH i nije drugo doli neprimjereni pritisak na sindikalnu stranu da pristane na ponuđeni sadržaj kolektivnog ugovora o kojemu se upravo pregovara.

Uostalom, sve i da postoje uvjeti iz odredbe članka 165. Zakona ministru niti ne treba odluka Vlade RH za postupanje, pa se utoliko odluka Vlade RH ukazuje u svakom slučaju suvišna.

Stoga pozivamo Vladu RH da odmah povuče navedenu Odluku', stoji u priopćenju koje su potpisali predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Ozren Matijašević, predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić te Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene