Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriteriji i dalje nepoznati

ŠTEDNJA ILI NOVI UDAR NA NAJUGROŽENIJE?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Vlada objavila da se na dječji doplatak, uz dohodovni, primjenjuje i imovinski cenzus, mnogi se pitaju hoće li ostati bez njega. Odgovor je - hoće. Posebno su zabrinuti oni koji imaju drugu nekretninu, automobil ili pak štednju. U Ministarstvu se pravdaju jednakom raspodjelom i uštedama, a bivša resorna ministrica poručuje - ovo je udar na obitelj!

Frano Petrušak iz Zagreba je otac troje djece. Kao ilustrator teško dolazi do posla. Stoga im 900 kuna dječjeg doplatka dosta pomaže.

Pročitajte i ovo Dijete - 1 od prvog ožujka Mijenjaju se pravila, a pravo na pomoć imat će pola milijuna djece: "Taman da pokrijemo trošak vrtića" Ilustracija Izmjene zakona Važna vijest za roditelje: Mijenjaju se pravila za dječji doplatak

'U ovom trenutku puno, jer u mojem poslu se dosta teško naplatiti, pogotovo tu doma', kaže Frano.

Vijest o uvođenju i imovinskog cenzusa na dječji doplatak - zabrinula ga je. 'Ako će to ovisiti o nekoj nekretnini, o nekoj kućici tu izvan Zagreba koja mi apsolutno ništa ne vrijedi... Meni doplatak rješava neke bitne stvari, a tu kuću recimo, ne mogu ni iznajmiti ni prodati'.

Kakvi će biti kriteriji - u Ministarstvu ne preciziraju. Pozivaju se na istraživanje Svjetske banke koja je izračunala da država na godinu može uštedjeti oko 195 milijuna kuna ako bez doplatka ostanu obitelji koje imaju drugu nekretninu, štednju ili više automobila. U ministarstvu ističu - cilj im je jednak pristup.

'Onda nam je važno da sredstva koja imamo, a koja su uistinu vrlo ograničena, usmjerimo na one kojima je doista potrebno', istaknula je pomoćnica ministrice socijalne politike Dijana Topić Rosenberg.

Bivša ministrica smatra da se može i bez uvođenja imovinskog cenzusa. 'Mogao se provjeravati dohodovni cenzus koji sada imamo. Jer tu ima puno ljudi koji imaju ustvari veći dohodak, ali ga sakrivaju. Ovo je direktan udar na djecu i obitelji', smatra SDP-ova zastupnica Milanka Opačić.

Trenutačno na doplatak pravo imaju svi čiji prihodi po članu kućanstva ne prelaze 1.663 kune. U prosjeku se isplaćuje nešto više od 350 kuna. A korisnika je trenutačno nešto više od 146.000. Među njima je i Nada Diklić iz Otočca koja prima 580 kuna za dvoje djece.

'Znači mi sigurnost za to dijete koje ide sad u 1. razred. Da imam za njezinu egzistenciju, da joj mogu platiti kuhinju i da dijete ima za džeparac svaki dan', kaže Nada te dodaje kako je imovinski cenzus udar na džepove.

No, svaki automobil nema jednaku vrijednost. Isto je i s nekretninama. Hoće li onda biti i podkriterija?

'Ramišljamo i o tome. To uključuje mogućnost vrednovanja tih nekretnina, odnosno pokretnina. Ili možda godine starosti ili lokacije će biti nešto što možemo uključiti u te kriterije', rekla je pomoćnica ministrice.

Isplate prema novom modelu počele bi s prvim danima 2017. godine.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene