Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor o prijedlogu Zakona

Uvodi se kontrola u financiranje političkih stranaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Sukladno preporukama Europske komisije, uvodi se snažnija kontrola financiranja političkih stranaka, kako u njihovu redovnom radu, tako i u vrijeme predizborne kampanje.

Ministar uprave Davorin Mlakar uvodno je kazao da je Vlada s Europskom komisijom usuglasila stav po kojemu bi Državni ured za reviziju na godišnjoj razini revidirao poslovanje stranaka i drugih političkih subjekata (gradonačelnika, nezavisnih kandidata, predstavnika nacionalnih manjina, itd.).

Državno izborno povjerenstvo dobilo bi, pak, nove ovlasti, pa bi osim nadzora i provođenja izbora moglo i kontrolirati financiranje izborne promidžbe svih stranaka i kandidata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uoči izbora Jeste li pročitali stranačke programe? Evo što ste odgovorili u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

>> Vlada smanjila donacije za izbornu promidžbu

Svi sudionici izbora imali bi obvezu objaviti podatke o izvorima i iznosima novca za izbornu promidžbu, a DIP bi provodio nadzor nad trošenjem tih sredstava, bez obzira je li riječ o proračunskom novcu ili privatnim izvorima financiranja.

Mlakar je istaknuo da je u tom smislu nužno ojačati administrativne kapacitete DIP-a, izvijestivši da Vlada procjenjuje kako bi za početak bilo dovoljno zaposliti pet stručnjaka. Amandmanima na zakon Vlada predlaže da svi sudionici političke utakmice na svim razinama izbora ubuduće moraju otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe.

Novi zakon predviđa i smanjenje proračunskih troškova za parlamentarne stranke te kandidate na lokalnoj razini - taj iznos sada je 0,056 posto ostvarenih rashoda, a Vlada predlaže da se smanji na 0,050 posto, ili, kako je rekao Mlakar, 10 posto manje na godišnjoj razini. Zakon predviđa i smanjenje iznosa koje pojedinci ili pravne osobe mogu donirati izbornim kandidatima ili strankama.

Pojedinac najviše može donirati 30 tisuća kuna

Tako bi se najviši dopušteni iznos koji pojedinac može donirati smanjio s dosadašnjih 90 tisuća kuna na 30 tisuća kuna. Istodobno, pravne bi osobe jednoj političkoj stranci ili kandidatu na predsjedničkim izborima umjesto dosadašnjih milijun kuna, maksimalno mogle donirati 200 tisuća kuna.

Donacije pravnih osoba na izborima za Sabor i za članove Europskog parlamenta ograničile bi se na maksimalno do 100 tisuća kuna. Limitirao bi se i ukupan iznos troškova promidžbe, pa bi maksimalan iznos za kandidate na predsjedničkim izborima bio 8 milijuna kuna, a za kandidata i kandidacijske liste na izborima za Sabor i Europski parlament 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici.

Ministar Mlakar rekao je da će Vlada promisliti o prijedlogu Odbora za Ustav da se proračunski novac za izbore na lokalnoj razini raspoređuje sukladno veličini općina i gradova, odnosno da se te lokalne jedinice u tom smislu posebno razvrstaju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene