Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koalicija za promociju i zaštitu ljudskih prava

'Uvjeti besplatne pravne pomoći ne odgovaraju stanju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U godinu i pol, koliko postoji Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, podneseno je 6.000 zahtjeva, a od toga je 4.000 prihvaćeno.

Za pristup Hrvatske u Europsku Uniju jedna od zadaća našeg pravosuđa je i zakonsko reguliranje besplatne pravne pomoći. Svrha ovog Zakona je da se građanima slabijeg imovinskog stanja omogući stručna pravna pomoć za ostvarivanje određenog prava. No, iz Koalicije za promociju i zaštitu ljudskih prava apeliraju na izmjene Zakona, jer je složen i ne pomaže u potpunosti onima za koje je i napisan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Saborski klubovi za besplatnu pravnu pomoć Slika nije dostupna Besplatna pravna pomoć od travnja iduće godine

'Počev, od prvog koraka obrasca zahtjeva koji je do te mjere kompliciran da ljudima zapravo treba pomoć da bi popunili zahtjev za ostvarivanje besplatne pravne pomoći. I dalje po našem mišljenju su uvjeti za ostvarivanje prava vrlo restriktivni i nisu usuglašeni sa stanjem, ekonomskom situacijom u RH,' rekla je Ljiljana Božić Krstanović iz Koalicije za promociju i zaštitu ljudkih prava.

'Ja mislim da u godinu i pol dana, obzirom da smo ustrojili sustav, dakle urede po cijeloj RH, za pružanje besplatne pravne pomoći, imali smo preko 6.000 zahtjeva, mislim da sustav funkcionira. Naravno da prostora za napredak ima,' rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene