Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže referendum

Širi se pobuna HDZ-ovaca protiv Plenkovića: "U stranci se događaju neprihvatljivi i opasni presedani"

Andrej Plenković (Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Zajednica utemeljitelja HDZ-a zadarske županije traži da se HDZ-ovci na unutarstranačkom referendumu izjasne o Istanbulskoj konvenciji.

Bura u HDZ-u zbog ratifikacije Istanbulske konvencije ne smiruje se. Štoviše, nezadovoljstvo raste. Tako je Zajednica utemeljitelja HDZ-a Zadarske županije stranačkim tijelima uputila prijedlog za raspisivanjem referenduma na kojem bi se HDZ-ovci izjasnili o Istanbulskoj konvenciji. Pozvali su ostale županijske organizacije da prihvate njihov prijedlog, što je ustvari poziv na pobunu protiv predsjednika stranke i Vlade Andreja Plenkovića, koji je najavio da će se Istanbulska konvencija idućeg tjedna naći na sjednici Vlade.

Utemeljitelji ističu da su "sve odredbe Istanbulske konvencije u kojima se uistinu govori o zaštiti žena od nasilja nedvojbeno prihvatljive", ali im smeta uvođenje pojma "rod" koji više, kako tvrde, ne bi bio podudaran s pojmom "spola".

Plenkoviću predbacuju da je u ime održavanja vladajuće većine pristao na "pritiske i ucjene" koalicijskih partnera i "požurio" s ratifikacijom.

"U javnosti, a osobito kod članova i birača HDZ-a stvoren je čvrsti dojam da naša stranka pristaje na pritiske i ucjene minornih, pa i višeznačno dvojbenih koalicijskih partnera poput HNS-a i Milorada Pupovca, kao i neopravdane zahtjeve koji dolaze izvan Hrvatske. Držimo da se tim pritiscima i ucjenama konačno treba oduprijeti i pod cijenu raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora. HDZ ne smije biti talac karijerističkih ili materijalnih interesa bilo kojeg pojedinca ili skupine. Pristajanje na ratifikaciju većeg dijela članova Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a smatramo iznuđenim otvorenim upozorenjem da bi mogli ostati bez svojih položaja. I upozorenje i njegovo uvažavanje smatramo krajnje neprihvatljivim i opasnim presedanom", navode Utemeljitelji HDZ-a iz Zadarske županije, koji traže da se ratifikacija odgodi dok se ne provede referendum HDZ-ovaca o ovom pitanju.

Protiv Istanbulske konvencije istaknuti članovi stranke

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Propucavanje Turudićeva automobila Plenković: ''Neki pucaju, a neki viču'' Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Parlamentarni izbori Andrej Plenković: "Predsjednik buduće Vlade sigurno neće biti on"

Zbog Istanbulske konvencije Plenkoviću su se već otvoreno suprotstavili istaknuti članovi stranke: Milijan Brkić, Milan Kovač, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić... No nakon sjednice Predsjedništva održane početkom ovog tjedna, Plenković je istaknuo kako je generalno postignut dogovor da se ide u ratifikaciju.

Međutim, jasno je da svi saborski zastupnici HDZ-a nisu spremni podržati je, pa se spominjala mogućnost da o Istanbulskoj glasuju po svojoj savjesti. U tom slučaju izglasali bi je s oporbom, no SDP je najavio da neće podržati Istanbulsku ako u njoj bude bilo kakvih ograda ili dorada, što se također spominje kao opcija.

Zbog Istanbulske konvencije ostavku je već dao šef HDZ-a Kistanja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene