453032
453032
453032
453032
453032

REINER I OPAČIĆ O KONSTITUIRANJU SABORA "Kad se dignu ruke, vidjet ćemo tko je stvarno u oporbi"

  • , 10.10.2016., 13:46
  • Autor:
  • komentara

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je povjerila mandat za sastavljanje Vlade šefu HDZ-a, Andreju Plenkoviću, čime su okončani višetjedni pregovori s Mostom o formiranju nove vlasti.

 
 
 
 
Željko Reiner I Milanka Opačić o konstituiranju Sabora (Video: Izvanredne vijesti Nove TV)
Željko Reiner I Milanka Opačić o konstituiranju Sabora (Video: Izvanredne vijesti Nove TV)

Novinarka Nove TV Tatjana Krajač u Hrvatskom saboru razgovarala je sa Željkom Reinerom (HDZ) i Milankom Opačić (SDP). Istaknuvši da počinju teći ustavni rokovi za formiranje Vlade, jer je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas dala mandat za sastavljanje Vlade Andreju Plenkoviću, te da je prva sjednica Sabora zakazana već za petak, upitala je Reinera što sada možemo očekivati.

"Konstituirat će se novi saziv Sabora, a za to će se morati najprije formirati Mandatno-imunitetno povjerenstvo, koje će verificirati mandate zastupnika, prihvatiti eventualne ostavke itd., i potom će se izabrati predsjednik Sabora, na iduće dvije godine."

Na pitanje hoće li se izabrati i potpredsjednici Sabora, odnosno hoće li se ovaj tjedan postići unutarstranački dogovor o tome, kazao je kako u ovoj fazi nije nužno da se oni izaberu već u petak te da će se o njima svakako postići dogovor. "Nismo razgovarali o tome", kazao je na pitanje hoće li biti kandidat za potpredsjednika Sabora.

Potpredsjednici Sabora vjerojatno će se ipak izabrati već u petak, a izgledno je i da se na dnevnom redu nađu ineke zakonske izmjene kojima bi se omogućilo da predsjednik Vlade već u ponedjeljak predloži svoje potpredsjednike.

Dobra praksa iz devedesetih

Milanka Opačić istaknula je dobru praksu koja je vladala devedesetih, kada se na odborima, čije članove također treba izabrati, sve pripremalo pa je bilo situacija da se zakoni izglasavaju u paketu, jer su bili prethodno raspravljeni na odborima.

"Kad se dignu ruke za izglasavanje vidjet će se točno tko je u oporbi i kakvih je bilo pretrčavanja s jedne na drugu stranu", istaknula je potom. Dodala je i kako je eventualno glasanje o paketu zakona kojim bi se ograničila postojeća prava saborskih zastupnika prije no što Vlada bude formirana loše. "Mi te prijedloge još nismo vidjeli, a i loše je da Vlada odmah kreće s takvim nepovjerenjem koje je iskazao Most. Takva Vlada nema dobru budućnost."

Reiner je pak komentirao kako je to stvar koja je dogovorena na pregovorima te da bi sad bilo nekorektno da se ne ispuni ono što je prethodno dogovoreno. "Nisu to neki toliko opsežni zakoni da se ne bi mogli riješiti. Teoretski bi mogli biti raspravljeni već u petak, ali to je malo vjerojatno jer se mora formirati cijeli niz odora. Bojim se da bi se to protegnulo duboko u noćne sate. Ne vidim neku veliku potrebu za time, sve se to može i idući tjedan riješiti."

Na pitanje kako sada gleda na svoj kratki mandat predsjednika Sabora, kazao je kako prošla vlast nije imala uvjerljivu većinu u Saboru ni stabilnu Vladu. "Ono što je sada dobro jest što imamo stabilnu, uvjerljivu većinu i stabilnu Vladu."

O ugledu Sabora

Milanka Opačić je na pitanje može li predsjednik Sabora biti osoba koja nije provela ni dana u Saboru kazala kako je "političko iskustvo u parlamentu isto tako nešto što morate proživjeti, ali vidjet ćemo kako će se snaći". Kazala je i kako u ovom sazivu ima i ljudi koji bi mogli nastojati otegnuti svaku raspravu.

O prijedlogu Bože Petrova da se zastupnicima odredi novčana kazna ako ne budu prisutni na sjednicama Sabora, kazala je kako to u načelu nije loš prijedlog, ali da se oni zalažu za jedno kvalitetnije, šire rješenje. Reiner je dometnuo kako smatra da je za ugled Sabora važno da zastupnici budu na svojim radnim mjestima i opravdaju plaću koju primaju. "Ako se od radnika očekuje da na svom radnom mjestu provede puno radno vrijeme, onda se to očekuje i od saborskog zastupnika", istaknuo je.

Posebno je apostrofirao rad saborskih odbora kao moment koji znatno ubrzava i poboljšava rad Sabora te kazao kako se slaže s Opačić da su devedesetih ti odbori bili puno važniji. "Mediji prate samo rad onih zanimljivijih odbora, ali ima i onih na kojima novinari nikad nisu bili. Kad se materijali pripreme na odborima, to omogućava kvalitetnije rasprave, a kako izgleda kad toga nema vidjelo se i u sabornici, u kojoj je bilo i incidenata. Teško je predvidjeti hoće li ovaj saziv biti bolji ili gori. Možda će sliku poboljšati oni koji su prvi put u Saboru, ja se tome toplo nadam."

Opačić je ponovila da će SDP biti konstruktivna oporba i da će se sada vidjeti hoće li, nakon što Božo Petrov preuzme poziciju predsjednika Sabora, oporbeni prijedlozi zakona stizati do saborske rasprave, jer je dosad to često bilo otežavano.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se