Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ustavni sud ukinuo pritvor optuženiku iz afere "Maestro"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud usvojio je danas ustavnu tužbu jednog od optuženika u korupcijskom slučaju "Maestro" Mladena Jandričeka i ukinuo rješenje Vrhovnog suda koji mu je na zahtjev Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) produljio pritvor iz kojega je tijekom istrage već jednom bio pušten.

Jandričekova braniteljica Marina Sršić kazala je da je zadovoljna odlukom te kako očekuje da će njen branjenik uskoro biti pušten iz zatvorske bolnice u Svetošimunskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osvoji rock vikend u Londonu za cijelo društvo! Slika nije dostupna Marina Lovrić Merzel Jutros prisegnula, popodne joj ukinuli zastupnički imunitet!

Dodala je da su zbog produljenja pritvora ustavnu tužbu podnijeli odvjetnici još nekih optuženika iz slučaja "Maestro". Inače, optužnica u tom predmetu tek je nedavno postala pravomoćna, a prvo se ročište na zagrebačkom Županijskom sudu očekuje na jesen.

Odlučujući o Jandričekovoj tužbi ustavni suci jednoglasno su zauzeli stav da pritvor predstavlja posebno osjetljivu mjeru oduzimanja osobne slobode u razdoblju prije donošenja pravomoćne sudske presude te da stoga nije kazna niti se u nju smije pretvoriti. U suprotnom se krše prava zajamčena hrvatskim Ustavom, ali i međunarodnim konvencijama.

Dodaju da je pritvor dopušteno odrediti samo u slučaju u kojem postoji visok stupanj vjerojatnosti utvrđenja krivnje i izricanja kazne te jedino u cilju osiguranja pokretanja i provođenja kaznenog postupka.

Kod određivanja pritvora sud mora voditi računa i da javni interes za oduzimanje slobode, unatoč pretpostavke okrivljenikove nevinosti, mora pretegnuti nad načelom poštivanja slobode pojedinca.

"Sud je dužan pažljivo ispitati opravdanost produljenja pritvora s obzirom na okolnosti svakog slučaja, odnosno u svakom konkretnom slučaju utvrditi i navesti daljnje postojanje zakonske osnove za pritvor te podrobno obrazložiti razloge zbog kojih smatra da legalni i legitimni ciljevi pritvora i dalje postoje", ističu na Ustavnom sudu.

Dodaju da u konkretnom slučaju to nije učinjeno, posebno jer se Jandriček tereti za dva blaža oblika sudioništva u kaznenim djelima - poticanje i pomaganje.

Jandriček je ustavnu tužbu podnio nakon što mu je Vrhovni sud, na USKOK-ov zahtjev, produljio pritvor iz kojega je pušten u veljači ove godine.

Prvi je puta pritvoren zbog mogućnosti bijega, ponavljanja nedjela ili utjecaja na svjedoke, da bi ga, nakon što je utvrđeno da tih opasnosti više nema, pritvorili zbog teških okolnosti kaznenog djela.

Riječ je o pritvorskoj mogućnosti koju mnogi pravni stručnjaci smatraju spornom. Takvo je mišljenje zauzeo i sudac izvjestitelj u ovom predmetu, profesor Davor Krapac. Ističući da Ustavni sud ne može odlučivati o osnovanosti pritvora već samo o povredi ustavnih prava, Krapac je kazao da je dobro da su u pripremi izmjene Zakona o kaznenom postupku, kako bi se ovo pitanje i zakonski moglo kvalitetnije urediti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene