Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ustavni sud ukinuo djelove zakona o dječjem doplatku i zaštiti prava pacijenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud je ukinuo članak Zakona o zaštiti prava pacijenata i stavak Zakona o dječjem doplatku koji je propisivao kada pravo na tu naknadu imaju osobe koji nisu roditelji, ali se, umjesto njih, stvarno brinu za dijete.

Stavak koji će prestati važiti krajem ove godine propisivao je da se dječji doplatak osobama koje nisu roditelji može isplaćivati ako je roditeljima oduzeto roditeljsko pravo, ako su potpuno ili trajno nesposobno za privređivanje ili u slučaju kada dijete ima samo jednog roditelja koji se nalazi u zatvoru ili na odsluženju vojnog roka.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Ustavni suci su ocijenili kako nema razloga niti potrebe za dodatnim propisivanjem slučajeva kada za unučad ili drugu djecu uzetu na uzdržavanje pravo na doplatak pripada stvarnom uzdržavatelju. Smatraju, naime, da iz drugih zakonskih članka jasno proizlazi kako će se za djecu za koju se iz različitih razloga roditelji ne brinu ili ih ne mogu uzdržavati doplatak priznati osobi koja je u takvim slučajevima preuzela obvezu odgoja i uzdržavanja te djece.

Sud je stoga zauzeo stav da činjenica što roditeljima nije oduzeto roditeljsko pravo nije valjan razlog za uskratu dječjeg doplatak osobama koje se stvarno za djecu brinu i uzdržavaju ih jer je to u izravnoj povezanosti s interesom i dobrobiti djeteta.

Ukinut je i članak Zakona o zaštiti prava pacijenata koji je propisivao da se nezadovoljni pacijenti mogu žaliti ravnatelju ili upravi zdravstvene ustanove, a u konačnici i povjerenstvu ako nisu zadovoljni rezultatima prve žalbe.

Ustavni sud smatra da je mogućnost pacijenta da podnese prigovor, o kojem se odlučuje izvan zakonom propisanih postupovnih pravila, predstavlja samo neobavezni poticaj upravi ili povjerenstvu da primjene svoje diskrecijsko pravo odlučivanja o primjeni neke mjere zaštite prava pacijenata.

Tako neodređena diskrecijska ovlast odgovorne osobe na obavještavanje pacijenata o tome što je poduzeto po njegovoj pritužbi otvara mogućnost proizvoljnog reagiranja što može dovesti do neopravdanog privilegiranja nekih odnosno diskriminiranja drugih pacijenata, smatraju ustavni sud.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene