Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Ustavnog suda

Sutra ocjena: Je li radna obveza za liječnike ustavna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog za ocjenu ustavnosti radne obveze za bolničke liječnike podnio je Hrvatski liječnički sindikat.

Ustavni sud će na sjednici najavljenoj za petak, 20. prosinca, odlučiti o prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Vladine odluke o uvođenju radne obveze doktorima medicine.

Pročitajte i ovo Liječnici i štrajk - 4 Nezadovoljni uvjetima Liječnici se pripremaju za štrajk: "Već četiri godine očekujemo od Vlade da prepozna ozbiljnost problema u sustavu" Ilustracija Novi problemi za građane Liječnici počeli pripreme za štrajk: "Beroš namjerno miješa kruške i jabuke''

Prijedlog za ocjenu ustavnosti radne obveze za bolničke liječnike podnio je Hrvatski liječnički sindikat nakon što je Vlada radnom obvezom prekinula štrajk liječnika koji je trajao 58 dana.

Vlada je na sjednici održanoj 14. studenog zaključila da su štrajkom bolničkih liječnika ugrožna osnovna načela u pružanju zdravstvene zaštite stanovništva i onemogućena redovita, sveobuhvatna, kontinuirana zdravstvena zaštita hrvatskih građana, koja je zajamčena Ustavom i zakonima.

Ostojić: Radna je obveza uvedena zakonito, nismo više mogli čekati

Budući je zdravstvena zaštita od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koja se obavlja kao javna služba, u cilju sprječavanja štetnih posljedica po zdravlje stanovnika uvodi se radna obveza, odlučila je Vlada.

Na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda također su prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene