Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije zaključena rasprava

Ustavni sud raspravljao o Dalekovodu, još nema odluke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Ustavnom sudu danas je održan redovni stručni sastanak u slučaju tvrtke Dalekovod, za koju je zagrebački Trgovački sud prije mjesec dana obustavio predstečajnu nagodbu radi ocjene ustavnosti, ali o tome nije donesena nikakva odluka niti je zaključena rasprava.

Predmet se rješava u uobičajenoj proceduri, ali još nije donesena nikakva odluka, doznaje se na Ustavnom sudu. Očekuje se da bi odluka mogla biti donesena uskoro, no još nije poznato kad bi se to moglo dogoditi.

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić podnio je krajem srpnja zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, nakon što je nekoliko dana ranije, nezadovoljan nekim odredbama tog zakona, zaustavio predstečajnu nagodbu u tvrtki Dalekovod.

Istodobno je tvrtka Dalekovod podnijela tužbu Ustavnom sudu protiv rješenja zagrebačkog Trgovačkog suda od 22. srpnja, kojim je određeno zastajanje u postupku sklapanja predstečajne nagodbe.

Ta tvrtka smatra da su rješenjem suca Kolakušića povrijeđena neka od njihovih temeljnih ustavnih prava, poput onoga na pravično suđenje, jednakost pred zakonom te slobodu poduzetništva.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, novinar Nove TV Analiza Dnevnika Nove TV Tko će zasjesti u vruću fotelju? "To je na neki način ukleto ministarstvo, bit će zanimljivo vidjeti hoće li premijer izvući zeca iz šešira" Slika nije dostupna Referendum protiv outsourcinga Arsen Bauk: Nakon skupljenih potpisa slijedit će standardna procedura

>> Vrgorac: Pored kuće mu dižu 15-metarski stup za dalekovod

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ocijenio je danas kako bi bila velika šteta kada bi Dalekovod završio u stečaju i likvidaciji, a zbog radnih mjesta i perspektive koju ta tvrtka ima bilo bi dobro kad bi nastavila poslovati. Maras je, uz ogradu da ne može i ne želi komentirati rad suda, kazao da bi bilo dobro da se Dalekovod dokapitalizira kako bi mu se omogućio nastavak poslovanja.

Srpanjska odluka suca Kolakušića naišla je na kritiku ministra financija Slavka Linića koji je tada ocijenio da takva odluka pokazuje kolika je pravna nesigurnost u Hrvatskoj, jer su mnogi suci već prihvatili nagodbe u drugim slučajevima. Dio priopćenja u kojem je Kolakušić naveo da je stekao osobno uvjerenje da pojedine odredbe tog zakona i njihova primjena predstavljaju povredu Ustava na štetu vjerovnika, državnog proračuna i građana, Linić je ocijenio 'vrlo opasnim'. Ustvrdio je da je sudac objašnjenjem svoje odluke Vladu i Sabor praktički optužio za kriminalne radnje.

>> Od strujnog udara teško ozlijeđen muškarac

Uskoro je uslijedila i reakcija Udruge hrvatskih sudaca koja je kao nedopustivu i neciviliziranu osudila Linićevu izjavu. Linić je udruzi sudaca odgovorio da niti jedan sudac 'nije sveta krava' te da neće imati pravo na zaštitu od takvih ocjena, ako si dopušta da proglašava kriminalcima Sabor, Vladu i one koji sudjeluju u predstečajnim nagodbama.

Linić je tada podsjetio da je riječ o tvrtci s više od 1600 zaposlenih, koja zbog zastajanja u postupanju gubi poslove, te da time gube i vjerovnici, koji ne mogu naplatiti svoja potraživanja. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene