Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ustavni sud odbio tužbu optuženiku za ratni zločin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud odbio je tužbu Mitra Arambašića (44), nekadašnjeg zapovjednika tzv. Martićeve milicije, pravomoćno osuđenog u odsutnosti na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, koji se žalio jer mu je Vrhovni sud odbio ukinuti pritvor u kojemu se nalazi od siječnja ove godine kada je izručen iz Sjedinjenih Američkih Država.


Arambašić, iz sela Otišića u cetinskom kraju, osuđen je 1997. na splitskom Županijskom sudu, a krajem siječnja američke vlasti su ga izručile Hrvatskoj, nakon čega je pritvoren u splitski zatvor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo"

Ustavnu tužbu podnio je protiv odluke Vrhovnog suda jer mu je odbijena žalba na pritvor u kojemu čeka ponovno suđenje na koje ima pravo, jer je prvi put osuđen u odsutnosti. Splitski Županijski sud pritvor mu je produljio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i dokaze te teških okolnosti kaznenog djela za koje je optužen.

Arambašić je smatrao kako je pogrešno pravno shvaćanje Vrhovnog suda prema kojemu mu u trajanje pritvora nije uračunati i ekstradicijski pritvor u kojemu je bio od rujna 2002., kada je uhićen u SAD-u, pa do izručenja Hrvatskoj. Stoga je smatrao da je, s obzirom na uhićenje i pritvor u SAD-u, njemu isteklo maksimalno moguće vrijeme trajanja pritvora.

U ustavnoj tužbi je naveo kako su sudovi povrijedili njegova ustavna prava na jednakost pred zakonom i slobodu te zatražio da mu se ukine pritvor.

Ustavni sud njegovu je tužbu ocijenio neosnovanom, ustvrdivši kako mu nisu povrijeđena ustavna prava te da splitski i Vrhovni sud nisu pogriješili odlučujući o pritvoru. Ovu je odluku sud objavio i na svojoj web stranici.

Arambašić je živio u Sioux Fallsu u američkoj saveznoj državi Južnoj Dakoti, a otkriven je kada je pokušao produljiti valjanost radne dozvole.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene