Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javna rasprava

Ustavni sud o vjeroučitelju otpuštenom zbog civilnog braka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj bivšeg vjeroučitelja Petra Travaša, koji je dobio otkaz zato što je sklopio civilni brak prije nego što je dobio rastavu prvog braka sklopljenog u Crkvi, danas se našao pred Ustavnim sudom koji će nakon javne rasprave odlučiti jesu li mu povrijeđena temeljna ljudska prava.

Uz ustavne suce i pravne stručnjake sa sveučilišta u Zagrebu i Rijeci na raspravi će govoriti i Travaš te predstavnici Hrvatske biskupske konferencije i državnih institucija. Po rasporedu javne rasprave, uvodna bi izlaganja i osvrti na njih trebali trajati do 14 sati. Ustavni suci trebali bi nakon toga postavljati pitanja sudionicima javne rasprave, a završnu riječ iznijet će predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec.

To je prvi slučaj da Ustavni sud na javnoj raspravi razmatra pritužbu građana koji smatra da su mu povrijeđena ustavna prava, a do sada su se takve sjednice sazivale isključivo zbog rasprave o usklađenosti pojedinih zakona s Ustavom. Posljednja javna rasprava održala se nakon zahtjeva bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića i više od 80 tisuća građana koji su tražili ocjenu ustavnosti tzv. kriznog poreza.

Bivši vjeroučitelj Petar Travaš ostao je bez posla u kolovozu 2006. zato što je sklopio civilni brak prije nego što je dobio rastavu prvog braka sklopljenog u Crkvi. Kanonski mandat, koji je na temelju ugovora sa Svetom Stolicom nužan za predavanje vjeronauka, ukinuli su mu katehetski uredi Hrvatske biskupske konferencije i Riječke nadbiskupije, nakon čega nije mogao predavati u opatijskoj Gimnaziji Eugena Kumičića i Hotelijersko-turističkoj školi.

Travaš se nakon toga žalio mnogim državnih institucija i u medijima je izjavljivao da je jedina osoba u Hrvatskoj koja je izgubila posao zbog stupanja u brak. (Hina)

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene