447781
447781
447781
447781
447781

Ustavni sud BiH odlučuje o referendumu u RS, vlasti u Banja Luci ne odustaju

  • , 24.08.2016., 14:41
  • Autor:
  • komentara

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović podnio je zahtjev Ustavnom sudu BiH za poništenje odluke o referendumu koji bi se 25. rujna trebao provesti u Republici Srpskoj.

 
 
 
 
Bakir Izetbegović (Foto: AFP)
Bakir Izetbegović (Foto: AFP)

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović podnio je u srijedu zahtjev Ustavnom sudu BiH za poništenje odluke o referendumu koji bi se 25. rujna trebao provesti u Republici Srpskoj, a na kojemu bi se birači trebali izjasniti žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan tog entiteta.

Iz Izetbegovićeva ureda je potvrđeno da je on sukladno svojim ovlastima tijekom dana Ustavnom sudu uputio zahtjev da utvrdi kako je Narodna skupština RS raspisivanjem referenduma donijela odluku protivnu državnom ustavu te da je stoga stavi izvan snage a u skladu s tim i da se prekinu sve aktivnosti koje su do sada poduzete za organiziranje referenduma.

Izetbegović je dodatno zatražio da Ustavni sud do donošenja pravorijeka nametne privremenu mjeru zabrane provedbe referenduma.

"Ustav BiH nadređen je svim pravnim aktima entiteta RS. Ustavni sud BiH je u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci zaključio da 9. siječanj ne može biti određen za dan RS. Samim tim sporna odluka Narodne skupštine RS i postupak njene provedbe krše Ustav BiH i obavezujuće međunarodno pravo", stoji među ostalim u obrazloženju Izetbegovićeva zahtjeva.

Predsjednica vlade RS Željka Cvijanović izjavila je tijekom dana kako će referendum biti proveden bez obzira na Izetbegovićev zahtjev i odluke koje s tim u vezi donese Ustavni sud, a sve je opisala kao dio nastojanja čiji je krajnji cilj ukidanje naziva tog entiteta.

"Sve ovo je veliki napad na institucije RS i proces je našeg degradiranja i razvlašćivanja. Prije nekoliko godina to su bila naša obilježja, sada je na redu dan RS, a onda će vjerojatno na dnevnom redu biti i naziv Republika Srpska", kazala je Cvijanović novinarima u Banja Luci.

Ustavni sud BiH u studenom 2015. godine proglasio je 9. siječnja neustavnim praznikom koji se do tada obilježavao kao dan RS. Ta je odluka temeljena na stajalištu kako on diskriminira Hrvate i Bošnjake u tom entitetu jer podsjeća na datum s početka 1992. godine kada je dio srpskih zastupnika u parlamentu tadašnje SR BiH jednostrano proglasio republiku srpskog naroda uz zahtjev za ostanak teritorija pod nadzorom srpskih paravojnih snaga u sastavu Jugoslavije i za "teritorijalno razgraničenje" od ostalih konstitutivnih naroda u BiH.

Vlasti RS odlučile su kako taj sudski pravorijek neće poštovati, a nakon višemjesečne pripremne političke kampanje entitetski je parlament isključivo glasovima zastupnika iz stranaka sa srpskim predznakom 15. srpnja izglasao odluku o raspisivanju referenduma kojim bi se osporio autoritet državnog Ustavnog suda.

Posebno povjerenstvo radi na tehničkim pripremama za provedbu referenduma za što je iz entitetske proračunske rezerve izdvojen iznos od 1,4 milijuna konvertibilnih maraka (oko 700 tisuća eura). U tijeku je tiskanje listića s referendumskim pitanjem, ali za održavanje referenduma provedbenom je povjerenstvu nužan izvod iz jedinstvenog biračkog popisa koji je u posjedu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP).

To se tijelo sada našlo pod različitim pritiscima pri čemu bošnjački dužnosnici upozoravaju kako bi uporaba biračkog popisa za referendum protivan ustavu predstavljala kazneno djelo.

Predsjednik SIP-a Ahmet Šantić najavio je kako će konačna odluka o tome hoće li se udovoljiti zahtjevima iz Banja Luke biti donesena idućeg tjedna.

Referendumskog izjašnjavanja neće biti na teritoriju distrikta Brčko jer je to zabranio međunarodni supervizor Bruce Berton.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković također je najavio kako se tamo neće organizirati referendum jer je on protivan ustavu i zakonima BiH koji su nadređeni entitetskim odlukama i propisima.

Međunarodna zajednica trebala bi idućeg tjedna zauzeti konačno stajalište o provedbi referenduma. Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko potvrdio je kako će tada zasjedati Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) i odlučiti hoće li i što biti poduzeto u vezi s izjašnjavanjem u RS-u koje je već označeno kao ozbiljno kršenje Daytonskog sporazuma.

Upravi odbor PIC-a o tome je trebao odlučivati ovog tjedna no sve je odgođeno jer među članicama tog tijela nema suglasnosti oko toga što poduzeti.

Upravni odbor PIC-a čine najutjecajnije zapadne države, Turska te Rusija a veleposlanik te zemlje u BiH Petar Ivancov izjavio je kako se Moskva protivi eventualnim zabranama.

"Mi ne vidimo ništa sporno u izjašnjavanju naroda o nekom pitanju koje je za njega važno", kazao je Ivancov potvdivši još jednom kako Rusija popupire Milorada Dodika. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se