Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavni stručnjak objašnjava

Ustavni stručnjak: "Vlada može izravnom primjenom ustavnih normi naložiti uklanjanje ploče u Jasenovcu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Braniteljske udruge, koje smo navikli gledati u šatoru u Savskoj, traže od premijera zaštitu.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar od premijera očekuje brzo uklanjanje spomen-ploče HOS-a u Jasenovcu. Dogovor je to, kaže koalicijskih partnera, ali u potpisanom dokumentu nisu naveli i rokove.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dvije faze rješavanja Božinović komentirao preseljenje HOS-ove ploče s pozdravom "Za dom spremni!" Slika nije dostupna O ploči u Jasenovcu Plenković: Obnovili smo dijalog s predstavnicima udruga HOS-a

Hoće li skinuti ploču HOS-a ili ne - i kad će to učiniti - u Vladi o svemu i dalje šute. Poručuju tek da se obratimo Ministarstvu uprave koje bi trebalo predložiti Vladi kako se može riješiti problem ploče. Oni pak samo šturo odgovaraju: "Ministarstvo uprave radi na prikupljanju mišljenja državnih i drugih tijela i institucija koja će biti objedinjena u prijedlog odgovora Ministarstva uprave te će nakon navedene procedure isti biti upućen Vladi Republike Hrvatske."

Njihov prijedlog u Banske dvore će, poručuju, stići u rujnu. Zbog najava uklanjanja ploče negoduju braniteljske udruge. Nedopustivo im je, kažu, da ih se naziva fašistima, pozivaju premijera i na zaštitu digniteta poginulih pripadnika HOS-a zbog kojih je postavljena ploča u Jasenovcu.

"Mislim da je vrijeme da se stane, s ovog mjesta zahtijevam, tražim i molim podršku premijera Plenkovića da nas zaštiti'', rekao je Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a.

"Danas su me zvali mnogi, pitali su, imamo li B opciju ako se ne očituje predsjednik Vlade i predsjednik Sabora, ne samo da imamo B opciju, imamo i C opciju", rekao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine.

Navode i da će se micanju ploče suprotstaviti svim legalnim sredstvima. Ministar branitelja Tomo Medved njihove zahtjeve ne želi komentirati. Kaže da se čuo s njima, ali da o tom problemu brinu druga ministarstva.

Ustavni stručnjak Mato Palić objašnjava - premijer može i bez zakonskih izmjena ukloniti ploču. "Vlada može izravnom primjenom ustavnih normi naložiti uklanjanje ploče u Jasenovcu na kojoj se nalazi taj izraz Za dom spremni. Vrlo sličnu situaciju smo imali 2004. godine kad je tadašnja Vlada napravila isto i uklonjena su dva spomenika za dvije različite osobe'', kaže Palić.

Pitanje je, kaže Palić, kako se zakonskim izmjenama može ukloniti već postavljena ploča, jer je Ustavom zabranjena retroaktivna primjena zakona, ali da je Ustav jasan. "Obilježja koja se mogu povezati s Nezavisnom državom Hrvatskom bi bila u suprotnosti sa Ustavom Republike Hrvatske", rekao je Palić.

Obilježja protuustavnih organizacija s nacističkim i drugim simbolima i pozdravima iz totalitarnih režimima u Njemačkoj su primjerice kazneno djelo i počiniteljima prijeti do tri godine zatvora. U Hrvatskoj se povici poput Za dom spremni tretiraju kao prekršaj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene