Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani nazovite

Uspostavljen sustav zbrinjavanja azbesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je uspostavljen sustav skupljanja, prijevoza i odlaganja građevinskog otpada koji sadržava azbest, pa tako građani sada mogu pozvati ovlaštenog skupljača koji će od njih besplatno preuzeti i propisno zbrinuti azbestni otpad, istaknuo je na konferenciji za novinare direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo.

Mladineo je u Fondu potpisao ugovore s 14 ovlaštenih skupljača koji će od građana i tvrtaka preuzimati građevinski otpad koji sadržava azbest. 

Pročitajte i ovo Odvoz borova - 2 Dobro je znati Kamo s božićnim drvcima nakon blagdana? Bacanje nije opcija, a neki će dobiti povrat novca Imovina za koju država ne mari - 1 Poziv Domagoja Mikića Koje tajne krije napuštena vojarna nadomak Drniša? "Ovo se nije smjelo dopustiti''

Rekao je da će ovlašteni skupljači od građana takav otpad preuzimati besplatno i da će troškove za njih snositi Fond, a tvrtke će troškove skupljanja, prijevoza i odlaganja azbestnog otpada snositi same.

Zbrinjava li se otpad koji sadržava azbest na temelju inspekcijskog rješenja, sve će troškove snositi tvrtke ili građani kod kojih je proveden inspekcijski nadzor, rekao je Mladineo.

Istaknuo je da se popis ovlaštenih skupljača može pronaći na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (www.mzopu.hr) i internetskim stranicama Fonda (www.fzoeu.hr). 

Skupljači su dužni odmah, a najkasnije u roku od tri dana od poziva građana preuzeti pripremljen otpad koji sadržava azbest te ga prevesti i uredno odložiti na odlagalište s posebno izgrađenom plohom za takav otpad ili na privremeno skladište na radnom prostoru odlagališta.

Mladineo je istaknuo da se uspostavljenim sustavom skuplja, prevozi i odlaže samo otpad koji sadržava čvrsto vezani azbest, i to ploče, azbestne cijevi te čvrsto vezani izolacijski materijal.

Rekao je da je azbest opasan za zdravlje samo kada se njegova vlakna nalaze u zraku koji se udiše, pa ga je zato opasno bacati, strugati, bušiti, razbijati, lomiti i bilo kako obrađivati.

Mladineo je istaknuo da je u Pločama izgrađena posebna ploha za odlaganje građevinskog otpada s azbestom, a u Trogiru, Splitu, Zagrebu i na otoku Braču u postupku je njihovo projektiranje. 

Već sada u Hrvatskoj je predviđeno 27 mjesta za izgradnju tih ploha. Prema Vladinoj odluci, svaka županija treba imati jednu plohu za zbrinjavanje otpada koji sadržava azbest.

Mladineo je istaknuo da je Fond za tu namjenu osigurao 50 milijuna kuna te da se do kraja 2009. planira izgraditi 45 lokacija za odlaganje azbestnog otpada. Dosad je prikupljeno 110 prostornih metara azbestnog otpada s divljih odlagališta u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, rekao je Mladineo.

Istaknuo je da Fond surađuje s nevladinim udrugama (Društvo oboljelih od azbestoze, Žrtve azbesta i Lijepa naša) u provedbi programa edukacije građana o štetnosti azbesta i otkrivanju divljih odlagališta s azbestnim otpadom.

Fond će u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva provesti edukativnu kampanju putem radija, televizije i novina o štetnosti azbesta i postupanju s građevinskim otpadom koji sadržava azbest.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene