Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije godinu dana

DVA RAZLIČITA LICA VELJAČE Prije 365 dana snijeg preko metra, debeli minusi, poledica i olujna bura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kakvo je bilo vrijeme prije točno godinu dana?

U mjesec veljaču ušli smo bez šalova, jakni i rukavica, a snažan južni vjetar mnogima već danima zadaje glavobolje. Iako mnogima sunce godi, visoke temperature koje nas prate, ipak nisu tipične za ovaj dio godine.

Pročitajte i ovo Nikola Vikić-Topić, Valentina Baus i Dino Goleš Tek je počela Prognostičar Dnevnika Nove TV otkrio koliko će nas još stiskati zima i čeka li nas novi snijeg. Objasnio i zašto ne treba vjerovati - aplikacijama Snijeg promjena vremena VELIKA GALERIJA Hrvatsku zameo snijeg, šaljite nam svoje fotografije

Najviša dnevna temperatura zraka, prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas bi mogla doseći 17 stupnjeva Celzijevih. Prije točno godinu dana situacija je bila u potpunosti drugačija.

Prije 365 dana

Nakon nekoliko toplih dana koji su obilježili kraj siječnja, veljača je sa dobom donijela velike probleme. Snježni pokrivač prekrio je cijelu zemlju, kao i najsunčaniji dio Hrvatske. Omotani snijegom 2. veljače bili su otoci Brač, Hvar i poluotok Pelješac, a na vrhovima Vidove Gore palo je više od 20 centimetara snijega.

Na najvišim predjelima zemlje bilo je i do 30 centimetara snijega, a pošteđena nije ostala ni Istra. Potom se nad Hrvatskom nadvila nova ciklona donijevši sa sobom obilje kiše, a onda ponovno snijeg.

Temperature su početkom veljače išle i do -10, a oglasio se i Meteoalarm koji je izdao crveno upozorenje za neke dijelove Hrvatske. U kopnenom dijelu zemlje padao je obilan snijeg, osobito u Lici, Gorskom kotaru, Kordunu i Baniji. Veliki nanosi snijega i snježni prekrivač, ponegdje veći od 20 centimetara, stvarali su probleme u prometu, a zbog oštećenja električnih vodova neka su mjesta danima bila bez struje. U Dalmaciji je grmljavina danima parala nebo.

6. veljače izmjerena je rekordna količina bijelog pokrivača u Begovu Razdolju - čak 137 centimetara. U Zavižanu ga je bilo 130 centimetara, a u Delnicama se nakupilo 82 centimetra snijega. Osim snijega probleme su stvarali i udari bure čija je brzina dosezala brzinu od čak 224 kilometra na sat koliko je tog dana izmjereno na krčkom mostu. Bili su to najjači udari ondje ikad izmjereni. U Istri je bura derala 120 kilometara na sat, rušila je stupove električne energije, prevrtala brodice i nanijela ogromne štete. Istrani ovakvu buru ne pamte.

Zbog jakog vjetra i snijega pucali su drveni i metalni dalekovodi. Nekoliko stotina obitelji u Karlovačkoj županiji zbog toga, neko vrijeme, nije imalo struju. No najveći su problemi bili u Ličko-senjskoj županiji gdje je zbog jake bure bilo gotovo nemoguće sanirati štetu. Snijeg je neumoljivo padao diljem zemlje.

8. veljače Hrvatska se probudila u minusu, u nekim mjestima temperatura je išla više od 10 stupnjeva ispod ništice. Varaždin je tako bio najhladniji s minus 15 Celzijevih stupnjeva. U Križevcima je zabilježeno -13. Zagreb, Delnice i Karlovac probudili su se na -12, a u Osijeku je minimalna temperatura bila -10 Celzijevih stupnjeva.

Na današnji dan prije 365 dana, 9. veljače, snijeg je ponovno zabijelio kontinent. Nije ga bilo puno no niske su temperature ledile ceste. Slično vrijeme vladalo je do sredine mjeseca. Sve te događaje pripisali smo veljači, mjesecu koji je poznat po prevrtljivom vremenu.

Što možemo očekivati?

Da s veljačom nikada ne možemo znati na čemu smo dokazuju i ovogodišnji temperaturni skokovi. Nakon nekoliko dana jakog juga dolazi nam velika promjena.

Meteorolozi najavljuju kako bi od srijede temperature zraka mogle padati i to osjetno. Stoga, ukoliko ste mislili pospremiti zimsku odjeću, ne žurite. Zima nam tek dolazi.

Tijekom današnjeg dana diljem zemlje vlada promjenljivo oblačno, vjetrovito i iznadprosječno toplo vrijeme. No već krajem dana očekuje nas jače naoblačenje s kišom koje će se u noći proširiti na veći dio zemlje.

Temperatura će od današnjih 17 stupnjeva Celzijevih, na nekim dijelovima zemlje pasti do nule, a tijekom sutrašnjeg dana nas očekuje obilje kiše te je moguć i snijeg, javlja DHMZ.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene