447663
447663
447663
447663
447663

U ČEMU SE RAZLIKUJU? Most i HDZ odgovorili su nam na 30 pitanja, a onda smo analizirali njihove odgovore

  • , 23.08.2016., 19:54
  • Autor:
  • komentara

Političke opcije Mosta i HDZ-a odgovorile su na 30 pitanja naše aplikacije 'Gdje sam 2016.?', a mi smo analizirali njihove odgovore.

 
 
 
 
Gdje sam 2016. - usporedba HDZ-a i MOST-a (Video: Dnevnik Nove TV)
Gdje sam 2016. - usporedba HDZ-a i MOST-a (Video: Dnevnik Nove TV)

Bili su partneri u Vladi koju su sami srušili, a sada u kampanji govore o mogućoj postizbornoj suradnji. Most i HDZ, dvije političke opcije - slične, a opet različite. Obje su opcije odgovorile na 30 pitanja naše aplikacije 'Gdje sam 2016.?', a mi smo analizirali njihove odgovore. Iako vole reći da se razlikuju, Most i HDZ ipak imaju puno dodirnih točaka. Evo u čemu se razlikuju, a u čemu podudaraju.

Zajedno su vodili Vladu, a sada o mjerama koje su sami predlagali misle isto, ali drugačije od vlastitih prijedloga.

Dopunsko osiguranje ne smije poskupjeti, slažu se s čvrstom desetkom i Most i HDZ, iako je upravo prijedlog njihove Vlade bio poskupljenje Dopunskog. Tu su mjeru grčevito branili i jedni i drugi, kako u Vladi tako i u Saboru.

Od egzistencijalnih pitanja MOST i HDZ se slažu da treba produljiti vrijeme s punim plaćenim porodiljnim.

Slažu se da ne treba odustati od zaštite korisnika kredita u 'švicarcu' i to gotovo istom ocjenom (9/10). Jednako se protive potpunoj privatizaciji državne imovine (4/3). Kao što bi i Most i HDZ smanjili PDV u iduće dvije godine (10/9).

Ideološki također postoje poklapanja između Mosta i HDZ-a.

Obje opcije izjasnile su se protiv pobajačaja. Na tvrdnju – Pobačaj je osobni izbor i pravo, odgovorili su negativnim ocjenama, a odgovor se razlikuje u nijansi. (2/4) Prava branitelja i Most i HDZ zaštitili bi Ustavom s tim da je Most desetkom pokazao čvršći stav od HDZ-a (8/10). Čvršće od Mosta, ali ipak isto HDZ misli o tome da treba pričekati s postavljanjem ćirilićnih natpisa u Vukovaru.

Pitanje istospolnih zajednica jedino je ideološko u kojem se Most i HDZ razilaze.

Sramežljivom šesticom Most je pokazao kako podržavaju izjednačavanje prava istospolnih zajednica s ostalima. Vjerojatno ipak neke ograde od toga imaju. HDZ je pak čvrsto protiv i to kroz ocjenu 2 (2/6).

Kažnjavanje neisplate plaća, ali i neredi na stadionima, teme su oko kojih se slažu gotovo sve političke opcije pa i HDZ Most tu odskaču u svojem odgovoru.

Na tvrdnju treba li izazivanje nereda na sportskim stadionima kažnjavati zatvorom, Most je peticom rekao da ne treba. Suprotno od HDZ-a i većine ostalih stranaka. Iznenađuje i oko kažnjavanja neisplate plaća radnicima. Ocjenom 3 Most je kazao kako ne treba olakšati kažnjavanje poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plaće.

Najveća je pak razlika između Mosta i HDZ-a oko teme tisuću eura za bebu, Most je u potpunosti protiv HDZ-ova predizbornog obećanja.

Za razliku od HDZ-a, Most bi zabranio predizborne koalicije (10/1). Dok je za HDZ nepoželjna Mostu je prihvatljiva eksploatacija nafte iz Jadrana (9/3). S uvođenjem eura, ako pitate Most, ne treba žuriti dok HDZ euro želi što prije (7/1). Dok HDZ ne planira smanjivati doprinose na plaće, MOST bi to želio (4/10).

Obje se opcije smatra bliskima crkvenim krugovima, zato iznenađuje odgovor Mosta koji bi tankom šesticom mijenjao ugovor s Vatikanom. HDZ kao ni SDP taj ugovor ne bi dirao. (1/6)


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se