447674
447674
447674
447674
447674

USPOREDBA CIJENA Drva, struja ili plin - čime ćemo se ove zime najjeftinije grijati?

  • , 26.08.2016., 07:15
  • Autor:
  • komentara

Većina hrvatskih domaćinstava grije se na plin, no kako je on svake godine sve skuplji, sve više ga je građana odlučilo zamijeniti nekim drugim energentom.

 
 
 
 
Drva najjeftiniji energent (Video: Dnevnik Nove TV)
Drva najjeftiniji energent (Video: Dnevnik Nove TV)

Grijanje je najveći potrošač energije u kućanstvu. Većina hrvatskih domaćinstava grije se na plin.

No, kako je on svake godine sve skuplji, sve više ga je građana zamijenilo nekim drugim energentom. U ovom trenutku, cijenom su najprihvatljivija drva te peleti.

Za umirovljenika Franju nema zime, a pred njegovom kućom je 12 metara drva.

'To je prva klasa, bukva sve. Mi volimo bukvu. Mi smo brđani, pa volimo bukvu. Lijepo se grijemo i da miriše kad se grijemo u kući', rekao je Franjo Flanjak iz Antunovca. 

Uz lijep miris, drva imaju i prihvatljivu cijenu, osobito za umirovljenički džep.

"To je u kunama negdje oko 4 tisuće kuna sa rezanjem. Oko 4 tisuće, 11 metara, nekad 12 kupim, a onda imamo malo i za sljedeću godinu', dodaje Franjo.

Franjo grije oko 80 četvornih metara kuće, baš kao i njegov susjed Ante koji se grije na plin.

'Naši godišnji troškovi su oko 5 tisuća kuna, četiri i pol do pet. Grijemo otprilike jedno 80 do 100 kvadrata.', svoje iskustvo podijelo je Ante Alegić iz Antunovca.

Da se Franjo i Ante griju kojim slučajem na struju račun bi im se s četiri, odnosno pet tisuća popeo i do 9 tisuća kuna. Kako god računali, drva su najjeftiniji energent, a u stopu ih prate peleti.

Nakon 40 godina grijanja na lož ulje u osječkoj su školi Ivana Filipovića zbog uštede prešli na pelete.

'Prijašnjih godina smo imali račun otprilike negdje oko 200 tisuća kuna. S obzirom da se sad grijemo pola sezone, ne možemo govoriti o cijeloj godini, vjerujem da će se račun prepoloviti', rekao je ravnatelj škole Ivan Filipović.

Cijena presudna

Kod izbora energenta cijena je većini građana presudna.

Na pitanje je li mu grijanje skupo, umirovljenik Franjo odgovara kako za njih je jer imaju male mirovine, no zbog supruge koja radi za minimalac još uvijek su u mogućnosti to financirati.

Prava je sreća za dugih zimskih dana u toploj kući slušati pucketanje drva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se