Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zvuči dobro

Usporava li ulazak ministara u nadzorne odbore ratifikaciju ulaska RH u EU?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politička prognoza da bi Velika Britanija i Nizozemska, zbog ulaska ministara u nadzorne odbore te stanja u brodogradnji i pravosuđu mogle odgoditi ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora ne zvuči dobro. No ministrica Vesna Pusić umiruje situaciju.

Ministrica vanjskih poslova nema, kaže, razloga za brigu. 'Nema nikakvog znaka da će bilo koja zemlja raditi bilo što drukčije od onoga što je prvotno najavljeno', kaže Pusić. Strane diplomate, uspjela je tvrdi uvjeriti da političari u nadzornim odborima nisu nužno loša stvar i to sljedećim argumentima.

Pročitajte i ovo Talačka kriza u Nizozemskoj Talačka kriza u Nizozemskoj Završila je talačka kriza u Nizozemskoj, maskirani muškarac uhićen Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja

'Metoda u kojoj netko jedan dan izađe iz stranke, a drugi dan kao nestranački uđe u nadzorni odbor kao nestranačka osoba je dovela do ove katastrofalne situacije koju imamo danas', pojašnjava Pusić. Naši izvori kažu da ćemo u travanjskom izvješću Europske komisije dobiti prolaznu ocjenu, ali bi problematično moglo biti ono važnije - rujansko izvješće.

>> Nizozemski ministar: Ratifikacija ovisi o rezulatima monitoringa

Predsjednica HDZ-a, Jadranka Kosor trenutačnom situacijom nije zadovoljna. 'Koraci koje smo poduzeli da bismo išli naprijed, ova je Vlada u jednom djelu potpuno zaustavila, dapače u jednom djelu i potpuno zaustavila', kaže Kosor. Europa nije zadovoljna s politizacijom uprava poduzeća, ali brine ih i situacija s brodogradilištima, pravosuđe i odnosi sa Srbijom. Hrvatska pozicija još nije bitno narušena, no mogla bi uskoro biti, tvrdi Kosor.

'Svakako da ćemo i mi u jednom trenutku upravo na sastancima Europske pučke stranke morati progovoriti o ovim pitanjima koja su za nas iznimno važna i koja nedvojbeno govore o politizaciji i o zaustavljanju nekih procesa pa i u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj', kaže Kosor. Ministrica Pusić i hrvatska diplomacija imat će pune ruke posla, jer proces ratifikacije je dugotrajan, a srpanj 2013. i nije tako daleko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene