Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primjer uspjeha

NAŠE JE NAJBOLJE Pogrešna politika koči razvoj inovatora, no oni osvajaju svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U samo dvije godine, poduzetnik iz naše iduće priče uspio je svojim proizvodom osvojiti više od 40 svjetskih zemalja. Trenutačno prodaje na tri kontinenta, zapošljava više od 100 djelatnika.

Iduće godine planira zaposliti još 75 djelatnika. Iako na svjetskim natječajima pobjeđuje konkurenciju, njegovog proizvoda na domaćem tržištu gotovo da i nema.

Pročitajte i ovo Željeznički tunel ispod La Mancha Prekinut željeznički promet Zbog iznenadnog štrajka ugroženi planovi milijunima putnika: "Preporučujemo odgodu putovanja" Počelo raščišćavanje nakon željezničke nesreće - 5 Teška željeznička nesreća Sanira se pruga kod Rijeke, financijska šteta za mnoge velika: "Gradi se i privremena prometnica do mjesta nesreće"

Za siguran prelazak preko željezničkog prijelaza brinu se samo tri tvrtke u svijetu. Uz bok svjetskim gigantima, stoji i tvrtka iz Zagreba.

'Naš uređaj upravlja time s tim da mi, kao firma, kompletno imamo proizvodnju svega i rampe i tih signala i elektronike i senzora i softvera, sve to je plod rada naše firme. U ovom proizvodu je manje od 5 posto uvozna komponenta.', objašnjava Zvonimir Viduka iz tvrtke Altpro.

Mladi inovator Marko Pinjug osmislio 'jedač plamena' za koji je zainetresirana i NASA?

No na domaćim prijelazima nije našao mjesto. Upravo to, natjeralo ih je da se okrenu izvozu zbog pogrešne politike koja već godinama koči razvoj inovatora.

'Nisu odradili ono što je glavno, nisu omogućili tim inovatorima da stvore firme koje bi proizvodile proizvode, prvo ih prodali u Hrvatskoj, a onda jedan dio njih otišao u izvoz', kazao je Viduka. 

Umjesto države, inovatorima pomaže njihova krovna udruga. Zakon je ono što, kako kažu, predugo čekaju.

'Hrvatski inovatori već petnaestu godinu nemaju Zakon o inovacijama koji bi trebao regulirati odnose između inovatora i poslodavca koji primjenjuje njegovu inovaciju, najviše da stimulira inovatora da dobije naknadu za tu svoju inovaciju', pojašnjava Marko Bubaš iz Udruge inovatora Hrvatske.

Iako od zakona ni ove godine neće biti ništa, mjerodavni su ipak shvatili važnost domaćeg proizvoda.

'Danas nam je apsolutno jasno da jedini opstanak hrvatske industrije može biti na taj način da imamo proizvode s višom razinom dodane vrijednosti, a to znači da smo uložili u proizvod u istraživanje, u razvoj novog proizvoda koji će takvu vrijednost stvarati', kazao je pomoćnik ministra gospodarstva, Tomislav Radoš.

Osim što je osvojio svijet, ovaj proizvod okitio se i titulom inovacije godine. Domaća pamet još se jednom pokazala uspješnim izvoznim brendom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene