272598
272598
272598
272598
272598

Uskoro idemo na izbore za Europski parlament, evo kako će to izgledati

  • , 29.01.2013., 21:11
  • Autor:
  • komentara

Do ljeta će Hrvatski građani čak dva puta izaći na izbore. Uz lokalne, na birališta će ih izvući i prvi hrvatski izbori za Europski parlament. Hrvatska će izabrati 12 europskih zastupnika, a ti će nas izbori stajati dodatnih 20-ak milijuna kuna.

 
 
 
 

S punopravnim članstvom u Europskoj uniji Hrvatska ima pravo na 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Njih će po prvi puta birati hrvatski građani na posebnim izborima. 'Tamo se odlučuje o mnogo čemu što je važno za sve zemlje pa i Hrvatsku', kaže predsjednik Republike Ivo Josipović.

Predsjednik je taj koji će raspisati izbore u dogovoru s Vladom. Oni neće biti u isto vrijeme kada i lokalni izbori. 'Najsličniji su izborima za predsjendika Republike i državnom referendumu. Jedna je izborna jedinica i nema posebnih biračkih mjesta', pojašnjava ministar uprave Arsen Bauk.

>> Slovenija pod paljbom Europe: Ako ne ratificirate ugovor, imat ćete problema!

Upravo zbog razlike između lokalnih i europskih izbora ne mogu se organizirati u isto vrijeme. Preporuka je to i Državnog izbornog povjerentva. 'Mi to ne bismo preporučili. Pustimo na stranu financijske uštede, radi se o dva potpuno različita zakona i potpuno drugačijem sastavu biračkih tijela', kaže potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Aleksandra Josić-Ileković.

Na provedbu izbora treba potrošiti oko 20 milijuna kuna, a izbore valja ponoviti već iduće godine kada će se u cijeloj Uniji birati novi sastav parlamenta. 'Demokracija košta i sve one benefite koje imamo od demokracije moramo i financijski poduprijeti', kaže predsjednik Josipović.

Kandidirati se mogu političke stranke, ali i nezavisne liste koje do sada nisu imale izborna iskustva. 'Trebaju skupiti pet tisuća potpisa birača koji ih podupiru i moraju imati 12 članova, koliko ih se bira', napominje potpredsjednica DIP-a Aleksandra Josić-Ileković. 'Nakon toga ide kampanja kao za lokalne ili parlamentarne izbore', dodaje ministar uprave Bauk.

Građani će svoj glas po prvi puta moći dati pojedincima. A u Europski parlament idu pojedinci koji skupe najviše glasova. 'Glasuje se za jednu listu, a birač može glasovati i pojedinačno za kandidata, bez obzira na mjesto na kojem se on nalazi na listi', kaže Aleksandra Josić-Ileković.

Glasački listić mogao bi biti velik jer na njemu će morati biti ispisane sve liste i sva imena. A veličina će ovisiti o broju prijavljenih kandidata. 'Važno je da ti izbori budu dobro organizirani i važno je da naši građani i građanke shvate da je riječ o važnim izborima', napominje predsjednik Josipović.

Izabrani zastupnici imat će urede u Bruxellesu i Strasbourgu, plaću od oko sedam tisuća eura te pravo na stručne suradnike, plaćene troškove puta i smještaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se