Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koštaju 20 milijuna kuna

Uskoro idemo na izbore za Europski parlament, evo kako će to izgledati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do ljeta će Hrvatski građani čak dva puta izaći na izbore. Uz lokalne, na birališta će ih izvući i prvi hrvatski izbori za Europski parlament. Hrvatska će izabrati 12 europskih zastupnika, a ti će nas izbori stajati dodatnih 20-ak milijuna kuna.

S punopravnim članstvom u Europskoj uniji Hrvatska ima pravo na 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Njih će po prvi puta birati hrvatski građani na posebnim izborima. 'Tamo se odlučuje o mnogo čemu što je važno za sve zemlje pa i Hrvatsku', kaže predsjednik Republike Ivo Josipović.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Karolina Vidović Krišto Prigovor zbog rezultata izbora Karolina Vidović Krišto tvrdi da je pokradena, stigao joj odgovor DIP-a

Predsjednik je taj koji će raspisati izbore u dogovoru s Vladom. Oni neće biti u isto vrijeme kada i lokalni izbori. 'Najsličniji su izborima za predsjendika Republike i državnom referendumu. Jedna je izborna jedinica i nema posebnih biračkih mjesta', pojašnjava ministar uprave Arsen Bauk.

>> Slovenija pod paljbom Europe: Ako ne ratificirate ugovor, imat ćete problema!

Upravo zbog razlike između lokalnih i europskih izbora ne mogu se organizirati u isto vrijeme. Preporuka je to i Državnog izbornog povjerentva. 'Mi to ne bismo preporučili. Pustimo na stranu financijske uštede, radi se o dva potpuno različita zakona i potpuno drugačijem sastavu biračkih tijela', kaže potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Aleksandra Josić-Ileković.

Na provedbu izbora treba potrošiti oko 20 milijuna kuna, a izbore valja ponoviti već iduće godine kada će se u cijeloj Uniji birati novi sastav parlamenta. 'Demokracija košta i sve one benefite koje imamo od demokracije moramo i financijski poduprijeti', kaže predsjednik Josipović.

Kandidirati se mogu političke stranke, ali i nezavisne liste koje do sada nisu imale izborna iskustva. 'Trebaju skupiti pet tisuća potpisa birača koji ih podupiru i moraju imati 12 članova, koliko ih se bira', napominje potpredsjednica DIP-a Aleksandra Josić-Ileković. 'Nakon toga ide kampanja kao za lokalne ili parlamentarne izbore', dodaje ministar uprave Bauk.

Građani će svoj glas po prvi puta moći dati pojedincima. A u Europski parlament idu pojedinci koji skupe najviše glasova. 'Glasuje se za jednu listu, a birač može glasovati i pojedinačno za kandidata, bez obzira na mjesto na kojem se on nalazi na listi', kaže Aleksandra Josić-Ileković.

Glasački listić mogao bi biti velik jer na njemu će morati biti ispisane sve liste i sva imena. A veličina će ovisiti o broju prijavljenih kandidata. 'Važno je da ti izbori budu dobro organizirani i važno je da naši građani i građanke shvate da je riječ o važnim izborima', napominje predsjednik Josipović.

Izabrani zastupnici imat će urede u Bruxellesu i Strasbourgu, plaću od oko sedam tisuća eura te pravo na stručne suradnike, plaćene troškove puta i smještaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene