Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastavljena optužnica

Uskoro 'hrvatski dio' suđenja bivšim menadžerima Patrije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finski tužitelj Jukka Rappe, koji je sastavio optužnicu protiv nekadašnjih menadžera tvrtke Patria zbog nuđenja mita kod ugovaranja isporuke Patrijinih vozila za slovensku vojsku, očekuje da bi protiv nekih od njih uskoro moglo početi i suđenje za sličan slučaj vezan za isporuku oklopnjaka hrvatskoj vojsci, navodi u četvrtak ljubljanski list "Dnevnik".

Odluku suda o "hrvatskom dijelu" suđenja nekadašnjim Patrijinim menadžerima finsko tužiteljstvo očekuje početkom idućeg tjedna, navodi list koji se poziva na Rappeovu izjavu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nestala Cijeli svijet prati misterij već 13 godina: Novca sve manje, a očekivanja sve veća Ilustracija Sude mu Zbog bizarnog razloga umirovljeni pukovnik odavao tajne informacije o ratu u Ukrajini: "Ti si moj tajni doušnik, ljubavi!"

Nekadašnji Patrijini menadžeri, Heikki Hulkkonen, Tuomas Korpi i Reijo Niittynen, optuženi su da su ključnim osobama koje su odlučivale u slučaju tendera za oklopna vozila u Hrvatskoj "obećavali mito", piše list.

Optužbe se odnose na ugovor iz 2007. godine koji su potpisali tadašnji predstavnici Patrije, hrvatskog ministarstva obrane i poduzeća Đuro Đaković, a kojim je dogovorena nabava 84 oklopna vozila u vrijednosti 112 milijuna eura.

Kanadski sud pustio Waltera Wolfa: Jamčevina bila 1,2 mil. dolara

Veća skupina nekadašnjih Patrijinih menadžera za koje je tužiteljstvo zahtijevalo zatvorske kazne zbog navodnog nuđenja mita slovenskim dužnosnicima u poslu Patrije i slovenske vojske, vrijednom 278 milijuna eura, oslobođena je optužbi početkom prošle godine. Sud je prihvatio navode obrane da optužnica nije bila dokazana i optužbe protiv svih odbacio.

Finsko tužiteljstvo se na tu presudu žalilo, a o žalbi će se odlučivati krajem ovog mjeseca, najavio je tužitelj Rappe, a prenosi slovenski "Dnevnik".

U vezi sa spomenutim korupcijskim slučajem vođeni su procesi u Austriji i Sloveniji, gdje je došlo do osuđujućih presuda. U Sloveniji je na dvogodišnju zatvorsku kaznu među ostalima bio osuđen i Janez Janša, koji je bio predsjednik vlade u vrijeme sklapanja ugovora s Patrijom.

Slovenija je nedavno zatražila od Kanade ekstradiciju poduzetnika Waltera Wolfa koji je bio optužen za posredovanje mita, ali se na pozive slovenskog suda nije odazivao. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene