Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija u tijeku

USKOK: Provode se radnje kako bi se dokazalo je li Patria podmićivala Hrvate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta objavio je priopćenje kojim se osvrće na napise o aferi Patria i podmićivanju pojedinih osoba iz Hrvatske.

USKOK se danas oglasio kako bi odgovorio na medijske napise vezane uz aferu Patria i osnovane sumnje da su odgovorne osobe u istoimenoj tvrtki podmitile pojedine osobe u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU Mito za porezne inspektore: Od besplatnog gošćenja po restoranima do građevinskih radova u kući Vinko Ljubičić, odvjetnik Blaža Petrovića, i Mario Jurič ČEKA SE ODLUKA Hoće li koruptivni trio ostati iza rešetaka? Odvjetnik Petrovića: "Branitelji su dali razloge zašto nema uvjeta za određivanje istražnog zatvora"

U USKOK-u kažu kako se trenutno provodi veći broj izvidnih i dokaznih radnji.

Nakon što je objavljeno da se u Finskoj od 2008. godine provodi istraga kojom se osumnjičene odgovorne osobe iz tvrtke Patria sumnjiči za davanje mita transferiranjem novaca iz Finske u druge države pa i u Hrvatsku, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je s nadležnim tužiteljstvima Finske i Austrije u lipnju 2010. godine potpisalo ugovor o Zajedničkom istražnom timu (ZIT) vezano za postupanje u predmetu Patria kojim je određeno da nadležna austrijska, hrvatska i finska tijela zajednički provedu istražni postupak zbog sumnji da su predstavnici tvrtke Patria, Vehicles Oy, dali mito odgovornim osobama, drugim osobama i tijelima za koje se smatralo da mogu utjecati na osobe koje odlučuju ili koje su odlučivale u predmetnom postupku nabave oklopnih transportera.

>> Mesić o Aferi Patria: Nikad nisam razgovarao s Walterom Wolfom

U skladu s potpisanim ugovorom, USKOK je tijekom poduzimanja radnji u okviru Zajedničkog istražnog tima kontinuirano surađivao s finskom i austrijskom stranom, a ujedno je sam provodio i nalagao provođenje izvida PNUSKOK-u, te su tako pribavljeni podaci o prelascima državne granice, kontaktima određenih osoba, itd. Do sada je i od drugih sudionika te pojedinih državnih tijela i pravnih osoba pribavljena relevantna dokumentacija te je zajednički ispitan veći broj osoba u Austriji i Hrvatskoj te su obavljene provjere imovinskog stanja i zatraženo postupanje Ureda za sprječavanje pranja novca i Porezne uprave o bankovnim računima i spornim transakcijama u odnosu na veći broj osoba.

Rezultati do sada provedenih izvida su dostavljeni partnerima u Finskoj i Austriji, a USKOK je od njih zaprimio rezultate njihovih istraga, te je u cilju donošenja odluke, zatražena međunarodna pravna pomoć od drugih zemalja prije svega radi utvrđivanja tijekova novca i bankovnih računa.

Po dovršetku izvida će biti donesena odluka o daljnjem postupanju', stoji u priopćenju USKOK-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene