442729
442729
442729
442729
442729

Đuro Gavrilović optužen za ratno profiterstvo

  • , 08.07.2016., 15:50
  • Autor:
  • komentara

USKOK je podigao optužnicu protiv, doznajemo neslužbeno, Đure Gavrilovića, vlasnika mesne industrije Gavrilović.

 
 
 
 
Optužnica protiv Đure Gavrilovića (Video: Vijesti u 17 h)
Optužnica protiv Đure Gavrilovića (Video: Vijesti u 17 h)

Zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, USKOK je pred Županijskim sudom podigao optužnicu protiv austrijskog državljana.

Kako neslužbeno doznajemo radi se o Đuri Gavriloviću, vlasniku mesne industrije Gavrilović.

Na teret mu se stavlja da je, od 11. studenoga 1991. do kraja listopada 1992. godine, u Zagrebu, za vrijeme Domovinskog rata i stanja opasnosti za održivost teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Hrvatske iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavi oružja i opreme za potrebe obrane RH s ciljem da sebi pribavi značajnu nepripadnu materijalnu korist kroz stjecanje imovine više trgovačkih društava u stečaju ukupno knjigovodstveno procijenjene vrijednosti od 67.997.888,21 DEM.

Naime, sukladno Ugovoru o prodaji više trgovačkih društava u stečaju od 11. studenoga 1991., budući da se radilo o imovini u društvenom vlasništvu, okrivljenik je kao kupac preuzeo obvezu plaćanja kupovine od 3.305.000,00 DEM u roku 90 dana, iako za takvo plaćanje nije imao novčanih sredstava, niti je imao nakanu osiguranja tih sredstava iz privatne imovine.

Potom je, znajući da jedna osoba od koje je prethodno tražio pomoć u pribavljanju novca za kupnju predmetnih trgovačkih društava u stečaju, na svom inozemnom računu drži sredstva RH u iznosu od 2.000.000,00 DEM koja su namijenjena za potrebe obrane RH, u cilju realizacije naprijed opisanog, od ministra financija RH koji je bio ovlašten za raspolaganje novčanim sredstvima namijenim za nabavu oružja i opreme za potrebe obrane RH tijekom Domovinskog rata, zatražio da toj osobi naloži da u njegovu korist uplati ukupno 2.000.000,00 DEM, a što je ministar financija s ciljem da mu omogući stjecanje značajne nepripadne materijalne dobiti, početkom ožujka 1992. godine i učinio.

Nakon što je ta osoba po nalogu ministra financija na inozemni račun okrivljenika uplatila 2.000.000,00 DEM, okrivljenik je tim novcem, uz dodatno pribavljeni novac, uplatio kupovinu. Na opisani je način namjenskim novcem RH u iznosu 2.000.000,00 DEM u protuvrijednosti od 7.894.346,63 kuna okrivljenik stekao značajnu neproporcionalnu nepripadnu materijalnu dobit, priopćio je USKOK.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se