Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Utajili najmanje 209 milijuna kuna

USKOK-ova optužnica: Organizacija švercera zlatom optužena za utaju poreza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskok je u ponedjeljak podigao optužnicu protiv skupine pod vodstvom Luke Gale i njegova oca Ante koje tereti da su prilikom prodaje gotovo 640 milijuna kuna vrijednog zlata utajili preko 200 milijuna kuna proreza i prireza.

Riječ je o slučaju otkrivenom nakon krađe zaplijenjenog zlata i novca iz sefa u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije, a zbog sumnje da su fiktivnom prodajom zlata sudjelovali u međunarodnom lancu pranja novca u travnju prošle godine pokrenuta je velika akcija u kojoj je uhićeno 15 osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aktualna tema Ministar o krahu slučaja Agrokor: DORH je birao tko će raditi vještačenje, a ne Vlada Ilustracija Velika šteta za proračun Utajili vrtoglav iznos poreza pa završili na policiji: Podignuta optužnica protiv 42 osobe koje su muljale s lažnim računima

Nakon pokretanja istrage USKOK je isticao da su Luka i Ante Gale okupili mrežu tvrtki koje su primale novac iz Italije i prale ga fiktivnom kupovinom zlata, a mediji su tvrdili da je jedna od talijanskih tvrtki s kojima su surađivali povezana s američkom istragom protiv jednog peruanskog narkokartela.

Tužiteljstvo je prilikom pokretanja istrage objavilo da su u Hrvatskoj i Italiji povezali ostale kako bi pribavili nezakonitu dobit "unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne financijske tijekove". No u priopćenju u kojem obavještavaju o podizanju optužnice navode tek da je cilj skupine bio probavljanje nepripadne materijalne koristi "neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost te neprijavljivanjem i neplaćanjem dužnih iznosa po osnovi poreza i prireza na dohodak".

USKOK tvrdi da su organizatori skupine uz pomoć Peje Ivića i drugih zasad nepoznatih osoba na području Hrvatske i Italije "na crno" kupovali predmete od zlata i drugih plemenitih kovina neutvrđenog porijekla, a potom su te predmete prodavali tvrtkama u Italiji "posredstvom tri hrvatska trgovačka društva" kojima su upravljali optuženici.

Nakon što su talijanske tvrtke platile račune, optuženici su "izvršili neosnovana plaćanja fizičkim i pravnim osobama za robu koju im te osobe nisu stvarno isporučile. Istodobno su naložili knjiženje dijela nevjerodostojnih računa i ugovora tih fizičkih i pravnih osoba, uključujući i nevjerodostojne račune navodnih dobavljača u kojima je neosnovano iskazan iznos poreza na dodanu vrijednost, dok za dio izvršenih plaćanja uopće nisu vodili poslovne knjige i nisu podnosili porezne prijave", ističe USKOK.

"Nakon realizacije planiranih transakcija, odnosno navedene uplate novčanih sredstava na račune društava i fizičkih osoba na temelju neistinite dokumentacije, novac su, sukladno planu i dogovoru, sve u cilju utaje dužnih davanja po osnovi poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak", optuženici podizali u gotovini te ga u bankama i mjenjačnicama mijenjali u euro i druge valute i predavali organizatorima.

Uz Luku i Antu Gale Uskok je optužio Peju i Antonija Ivića, Dragana Bošnjaka, Pavla Pavlovića, Damira Premužića, Josipa Jelavića, Tomislava Šikića, Tonija Sliška, Zorana Stojića, Aleksandra Štibrića, Cipriana Petra Lugujana, Gorana Tušaka i Vinka Šutala. (Hina)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene