Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski 'perači' novca

KRAK SVJETSKOG KRIMINALA NA DOMAĆEM TRŽIŠTU 'Za očekivati je uskoro nova uhićenja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
20-tak osumnjičenih Hrvata za narko-kartel je, prema Uskokovoj optužnici, opralo vrtoglavih 630 milijuna kuna.

Krak svjetskog kriminala dobro se umrežio i na domaćem tržištu - 20-ak osumnjičenih Hrvata za narko-kartel je, prema Uskokovoj optužnici, opralo vrtoglavih 630 milijuna kuna. Većina je danas ispitana u USKOK-u, dio je stigao i do suca istrage. Pomno smišljena mreža dobiva sve više detalja.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Uhićenja u tijeku: Nova akcija USKOK-a i policije Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu

Golemi novac, međunarodna mreža - je li osumnjičenima određen pritvor? Kakva su objašnjenja davali u svojim iskazima?

'Većina se branila šutnjom, neki su priznali krivnju. 13 ih je bilo na ispitivanju u USKOK-u, a 11 ih je dovedeno na Županijski sud pred istražnog suca koji je odlučivao o zahtjevu USKOK-a za jednomjesečnim pritvorom.

Međutim, kako doznajemo ovo je samo dio velike organizirane skupine koja je oprala preko milijardu kuna i za očekivati je uskoro nova uhićenja. USKOK tvrdi da je ovo klasično pranje novca. Fiktivne tvrtke koje su dobivale po desetine, stotine milijuna kuna za navodno otkup zlata, a onda bi digle gotovinu i isti taj novac vratile uplatiteljima. Fokusirani su istražitelji na dvije stvari - gdje je završio novac i ima li ga još uvijek na računima. I jesu li još neke tvrtke iz drugih gospodarskih djelatnosti sudjelovale u pranju novca', izvijestio je za Dnevnik Nove TV Andrija Jarak.

Svim osumnjičenicima određen je istražni zatvor.

Hrvatski 'perači' novca

Jedan za drugim izmjenjivali su se u sjedištu USKOK-a. Oni su, prema sumnjama istražitelja, hrvatski "perači" novca. Za 13 od 15 privedenih, zatražen je istražni zatvor. Pali su u velikoj međunarodnoj akciji lova na perunski narkokartel.

'Zaista vjerujem da moj nije kriv', rekao je Mate Matić, odvjetnik jednog od osumnjičenih.

No, u to tek trebaju uvjeriti tužitelje, koji već dugo rade na slučaju i to u dogovoru s Odjelom za otkrivanje poreznih prijevara.

Sumnjaju da se od svibnja 2014. - osumnjičena skupina udružila s nekoliko direktora iz Italije. U Hrvatskoj su osnivali fiktivne tvrtke koje su im bile paravan za pranje novca. Lažno bi prikazivali da prodaju velike količine zlata i drugih kovina. Roba nikad nije isporučena.

Ali su računi plaćani! Talijani su uplaćivali nezakonito stečen novac da bi ga glavni organizatori potom, kako navodi USKOK, podizali i mijenjali u različite strane valute. Sumnja se, na taj je način "oprano" 638 milijuna kuna. Toliki je iznos, naime, uplaćen na račune 4 hrvatske tvrtke.

'Pričaju oni o stotinama milijuna, a mi pričamo o tome da li postoji ili ne dokumentacija, različite pristupe imamo. Oni rado pričaju o stotinama milijuna, ali u svim aferama se to priča i dosta se toga odbije o glavu. Tako da ja vjerujem da će se to dogoditi i ovdje', kaže odvjetnik Matić.

Poslovanje umreženih tvrtki od 2013. godine pod poreznim je nadzorom. Već je tada otkriveno da ostvaruju milijunski promet, ali da ih na nekim od adresa - nema.

Trag posljednje akcije vodi u središte kriminalističke policije, odakle je nedavno ukradeno 280 tisuća eura i 2 kilograma zlata. Vlasnici, otac i sin Ivić, koji tvrde da su do svega došli prodajom nekretnina, navodno su, poslovali sa spornim tvrtkama.

'Policija radi svoj posao', poručio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Nisu rječitiji ni prvi susjedi Ivićevih u zagrebačkom Vukomercu.

'Može se svašta događat, mi ne znamo. Mi smo bili vani, pa nemamo sve to', rekla nam je susjeda Ika.

Ivićevi su navodno u inozemstvu i prema neslužbenim informacijama, trebali bi se predati policiji.

Akcija koja će se danima rasplitati

Ova velika akcija sigurno će se još danima rasplitati, ali što je s istragom o pljački sjedišta krim policije - ima li policija tu ikakvog uspjeha? Evo što kaže Andrija Jarak:

'Ministar policije Vlaho Orepić prije tri dana je u intervjuu u našem Dnevniku kazao kako najbolji policijski timovi rade na rasvjetljavanju i otkrivanju počinitelja skandalozne pljačke koja je napravila nepopravljivu štetu ugledu policije, zbog koje je smijenjena nekolicina čelnih ljudi unutar MUP-a. Ministar je tad kazao da će uskoro oabvijestiti javnost o tome. Špekulira se da bi to moglo biti kroz koji dan. Naravno treba vidjeti na koji i kakav način je povezano ovo uhićenje s tom pljačkom. Govori se da je ovih 280 tisuća eura od osobe koja je u bijegu, koji su zaplijenjeni, dijelom potekli iz ove afere.'
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene