Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka ravnatelja USKOK-a

Cvitan: USKOK ne upravlja radom javnih tvrtki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim oporbene, predsjednica Vlade dobila je još jednu odbijenicu, onu od USKOK-a i Državnog odvjetništva.

U USKOK-u i Državnom odvjetništvu čude se ideji da bi oni trebali sjesti s poslodavcima i raspravljati kako odblokirati brojne ugovore koje u ovom trenutku stoje na stolu i nitko ih ne želi potpisati zato što se vode istrage o javnim poduzećima ili nekim ministarstvima. Državno odvjetništvo i USKOK vode istrage gotovo u svim javnim poduzećima i u nekim ministarstvima. Čudno je vjerovati da je nekome ta ideja pala na pamet, pogotovo kad se s velikom pozornošću prati poglavlje 23. i je li se poštuje neovisnost pravosuđa i svih institucija. Ovo bi bila vrlo loša poruka za Bruxelles. Nekoliko pitanja postavili smo ravnatelju USKOK-a Dinka Cvitana.

Pročitajte i ovo Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe

>> HNS i SDP prihvatili poziv predsjednika, odbili premijerku

Činjenica je da Državno odvjetništvo i USKOK nikoga ne koče u normalnom poslovanju. Problem je u tome, ako su nezakonito postupali, a tada ćemo mi reagirati. Prema tome odgovorno tvrdim USKOK i DORH ne sprječavaju normalan rad javnih poduzeća.

Vi kontrolirate pojedince u javnim poduzećima ili poslovanje tvrtke kao takve? Mi ne kontroliramo niti rad pojedinaca niti rad tvrtke. Mi se bavimo činjenicama i dokazima, ako postoji sumnja u kazneno djelo.

Je li kukavičluk primati plaću, a ne potpisivati ugovore?
Treba biti odgovoran i raditi svoj posao, za to se prima plaća. Kada govorimo o javnim poduzećima govorimo i odgovornosti prema državnom novcu.

Znači li to da svi ljudi trebaju raditi svoj posao za koji su plaćeni te da nikakvi sastanci zapravo nemaju smisla?
Mi smo uvijek otvoreni za sastanke, međutim, svatko treba raditi svoj posao. Mi niti kočimo, niti nadziremo rad javnih poduzeća. Međutim, oni koji upravljaju tim poduzećima trebaju se ponašati s tim novcem kao što se ponašaju sa svojim novcem kojeg imaju u vlastitom kućnom proračunu.

Kako su se dosad mnogi ponašali?
Vidite i sami kako su se ponašali, na nedopušten i kriminalan način, a mi ćemo to i dalje sankcionirati.

Hoćete reći da su mnogi bili kao pijani milijarderi?
Gotovo tako.
A kad će to stati?
To je ozbiljno pitanje. Mi smo im dali jasnu poruku.

Puno bolje od sastanaka s DORH-om i USKOK-om Vladi bi bilo da natjera direktore javnih poduzeća da rade posao za koje primaju visoke plaće te da umjesto blokiranja, prime se olovki i potpisivanja ugovora. U krajnju ruku, sve te direktore postavili su upravo u Banskim dvorima.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene