Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U HND-u

Labrović u Zagrebu 'razbio' 11 dvojezičnih ploča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjetnik Siniša Labrović rad je nazvao 'Razbijanje latinice'.

Umjetnik Siniša Labrović u srijedu je u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu postavio novi rad "Razbijanje latinice", 11 razbijenih dvojezičnih ploča.

Pročitajte i ovo Ilustracija ''Banksy'' u Zaragozi Policija razbila kriminalnu grupu koja je krivotvorila i prodavala radove najpoznatijeg nepoznatog umjetnika na svijetu Kalendar udruge Krijesnica - 1 Empatija stvara bolji svijet Kalendar koji je izazvao lavinu dobrote: ''Mi odrasli idemo s idejom bit će tužni, istraumatizirani, no oni su djeca - svijetle!"

"Nakon što je u listopadu održao predizborni skup inicijative "DNO - desnica novih obećanja", tijekom kojeg je dirigirao skupinom mladih Roma koji su kombinirali katoličke crkvene pjesme s ustaškima i izvikivali parole govora mržnje, umjetnik Siniša Labrović osmislio je rad "Razbijanje latinice".

Labrović je u srijedu rad postavio u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, neposredno prije početka prijema Srpskog narodnog vijeća, koji se tradicionalno održava povodom proslave pravoslavnoga Božića.

SNV-ove goste će dočekati 11 razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisani rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora.

Labrović je tako "razbio" dijela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića.

Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju dvojezičnim i dvopismenim pločama, čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 33 posto stanovništva.

Postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. izazvalo je prosvjed veterana, koji je uskoro prerastao u protest protiv prava Srba.

Sve to rezultiralo je povećanom razinom govora mržnje i promicanja etničke netolerancije koji su još uvijek prisutni u javnome prostoru, kao i odlukom vukovarskog gradskog vijeća o zabrani korištenja ćirilice u tom gradu", stoji u priopćenju Srpskog narodnog vijeća. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene