Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imamo puno talentiranih učenika

Uručeni Nagrada Soljačić i priznanja MZO učenicima za najbolji uspjeh na državnoj maturi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nagrada Soljačić i priznanja Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) učenicima koji su ostvarili najbolji uspjeh na državnoj maturi u Hrvatskoj, dodijeljeni su u petak u Zagrebu u nazočnosti utemeljitelja nagrade Marina Soljačića, ministrice Blaženke Divjak i roditelja nagrađenih učenika.

Nagradu Soljačić, u iznosu od 5000 američkih dolara, osvojio je Petar Suman iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu, najboljim rezultatom na ispitima iz matematike, fizike i hrvatskoga jezika na višoj (A) razini.

Pročitajte i ovo Nina Dražin i Dora Kubinger dobitnice nagrade Luka Ritz uzor vršnjacima Nasilje nije hrabrost: Učenice Nina Dražin i Dora Kubinger dobitnice nagrade Luka Ritz Norijada u Zagrebu posljednji dani Zbog norijade će privremeno biti obustavljen promet: Pogledajte koje ulice je bolje izbjegavati

Hrvatska ima puno talentiranih ljudi, čestitam učenicima i pridružujem se pozivu imućnim obiteljima da podrže ovakve nagrade i talentirane učenike, kazao je Marin Soljačić, profesor na Massachusetts Institute of Technology tijekom dodjele nagrade.

Također, novčanim iznosom od 5000 kuna i posebnim priznanjem Ministarstvo je nagradilo učenika Karla Valentina Cihlara koji je ispite iz matematike i fizike također riješio 100 posto, ali je pisao ispit iz hrvatskog jezika na osnovnoj (B) razini.

Za izniman rezultat iz ispita hrvatskoga jezika, matematike i obveznoga stranog jezika na višoj, A razini, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je 20 maturanata i to novčanim iznosom od 2500 kuna te posebnim priznanjima za izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2016./2017.

Ministrica Blaženka Divjak čestitala je učenicima i zahvalila profesoru Soljačiću i svim mentorima i nastavnicima koji su pomagali učenicima, te je pozvala imućne ljude da pomažu takve nagrade.

Ona je pozvala sve koji podržavaju poštenu znanost, obrazovanje i izvrsnost da se udruže oko toga cilja i kazala da se Ministarstvo nalazi na toj strani, i da se na taj način odupru onima koji se puno lakše i uspješnije udružuju oko čuvanja fotelja.

Možemo biti ponosni da naši učenici postižu izvrsne rezultate a drugo je pitanje jesmo li potaknuli sve koje možemo potaknuti i jesmo li svima dali jednako šanse, kazala je ministrica i dodala da je broj stipendija ove godine koje dodjeljuje ministarstvo udvostručen u odnosu na prošlu godinu, ne računajući stipendije koje dodjeljuju sveučilišta na račun izvrsnosti iz sredstava Zaklade.

Ove godine izdvojeno je 55 tisuća kuna za novčane nagrade. Pored nagrada izdvajamo novac za stipendije. Ove godine dajemo 3400 novih stipendija u STEM području, a bit će dodijeljeno i 10 tisuća stipendija za studente s nižim socioekonomskim prilikama, kazala je.

Priznanja su dobili Hana Ivandić, Lovro Hrvoić, Filip Svalina, Petar Suman, Marin Knežević, Marina Dasović, Katarina Bilić, Petar Okanović i Sara Anđela Perić iz Zagreba, Nina Drobac, Frane Žilić i Toma Sikora iz Splita, Ivan Tečer i Igor Kladarić iz Slavonskog Broda, Timon Spiegel iz Krapine, Valentina Meglić iz Zaboka, Marija Batur iz Zadra, Petra Strmečki iz Osijeka, i Lucija Relić iz Virovitice.

U ime nagrađenih zahvalio je učenik s najboljim rezultatom, Timon Spiegel iz Srednje škole Krapina. On je izrazio zadovoljstvo što je država prepoznala njihove uspjehe i nadu da će ubuduće još više podržavati izvrsnost i da će takve vrijednosti cijeniti cijelo društvo.

Mislav Mokos iz V. gimnazije u Zagrebu izrazio je veselje priznanjem i kazao da je za dosadašnji rezultat podjednako važno svo dosadašnje obrazovanje kao i intenzivnije pripreme tijekom četvrtog razreda gimnazije.

Htio bih zahvaliti svojim profesorima jer su mi pomogli da postignem odlične rezultate, kazao je i dodao da je priznanje primio kao afirmaciju svoga rada, te izrazio nadu da će mu studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu biti također jedno lijepo životno iskustvo (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene