Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagrade najboljima

Evo zašto oni 'dislajkaju mržnju na internetu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić na svečanosti u Banskim dvorima učenicima Osnovne škole Orehovica i zagrebačke srednje Grafičke škole uručila je nagrade za video spotove kojima su se aktivno uključili u nacionalnu kampanju "Ne govoru mržnje na internetu".

Na poziv koji je Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo u veljači ove godine pristiglo je 70 video uradaka na temu "Zašto dislajkam mržnju na internetu". Radna skupina pregledala je 56 koji su zadovoljavali kriterije, a u uži izbor izdvojili su po pet spotova iz osnovnih i srednjih škola.

Pročitajte i ovo Osnovna škola Vladislav Ribnikar Suđenje u Beogradu Razrednica dječaka otkrila što se s njim događalo prije nego je počinio masakr u školi: "Imao je probleme..." Svijeće i cvijeće za poginule u pucanjavi u školi Poznat motiv Otkriveno zašto je 12-godišnjak u Finskoj pucao na djecu iz razreda

Među njima Grafička škola iz Zagreba nagrađena je za video uradak "Budi u mojoj koži", a Osnovna škola Orehovica za video uradak "Dislajkam mržnju".

Oba video spota vrlo zorno prikazuju da diskriminacija, netrpeljivost i mržnja po bilo kojoj osnovi, rasnoj, vjerskoj, spolnoj, fizičkom izgledu, teško pogađa mlade ljude, te šalje poruku da to treba spriječiti i da različitost treba poštivati.

"Napisana uvreda boli jednako kao i da je izgovorena", poručili su u svom videu nagrađeni osnovnoškolci iz Orehovice.

Ističući važnost kampanje, potpredsjednica Opačić navela je da nema niti jednu dobru riječ za ljude koji šire govor mržnje putem interneta. "To su kukavice koji se skrivaju iza svoja četiri zida, koji se kriju iza anonimnosti, a kada bi se našli oči u oči sa svojim žrtvama ne bi bili hrabri. Hrabri ste vi koji ste se uključili u kampanju", poručila je učenicima, njihovim nastavnicima, promotorima kampanje, glumcima, sportašima, tv voditeljima.

Važno je, dodala je Opačić, da svakodnevno podižemo razinu tolerancije, da suzbijamo mržnju koja ostavlja duboke posljedice, a nažalost može uzrokovati i smrt. Moramo se učiti biti tolerantni na drugačije, na različito od većine, a vi to pokazujete svojim primjerom, poručila je potpredsjednica Opačić.

Pobjednici natječaja nagrađeni su tablet računalima i europskim iskaznicama za mlade s kojima će četiri dana boraviti u hostelu kojega odaberu u Dubrovniku, Puli, Rijeci, Zadru ili Zagrebu.

Ambasadorica kampanje Iva Šulentić podsjetila je na sve aktivnosti putem web i facebook stranice na kojima se redovito objavljuju vijesti i najave. Web stranica sadrži savjete djeci i mladima što učiniti u slučaju ako je govor mržnje usmjeren prema njima, ako netko u njihovoj prisutnosti koristi govor mržnje, te druge edukativne materijale.

Kampanja ide dalje, a s početkom iduće školske godine ponovo ćemo organizirati radionice, najavila je Šulentić.

U Ministarstvu socijalne politike i mladih u tijeku je procjena kvalitete projekata vezanih za prevenciju nasilja nad i među djecom i mladima koje su poslale udruge.

Vijeće Europe u ožujku 2013. godine pokrenulo je kampanju "No Hate Speech Movement", sa svrhom podizanja svijesti javnosti o rizicima i štetnosti govora mržnje za kulturu demokracije i poštivanje ljudskih prava na Internetu i animiranja mladih na promoviranje ljudskih prava na Internetu, a Ministarstvo socijalne politike i mladih poziv Vijeća Europe za uključivanje u provedbu on-line kampanje prihvatilo je početkom godine.

Uz ambasadoricu kampanje Ivu Šulentić promotori su Daniela Trbović, Ivana Nanut, Leona Paraminski, Goran Bogdan, Amar Bukvić, Tomislav Jelinčić te Klub hokeja na ledu Medveščak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene