Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ured predsjednika RH iznenađen Napolitanovim govorom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured Predsjednika Republike Hrvatske s iznenađenjem je primio riječi talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana izrečene u nedjelju, kako "poneka nerazborita reakcija na govor (od prije godinu dana) izvan Italije nije poljuljala njegovo uvjerenje da je, glede stradanja Talijana u fojbama, bilo opravdano izraziti se, u ime Republike" riječima da je "posrijedi bilo etničko čišćenje", doznaje se u ponedjeljak iz službenog priopćenja.

Potvrđivanje izraza i kvalifikacija kojima se talijanski predsjednik poslužio prije godinu dana u neskladu je ne samo s atmosferom u kojoj je održan sastanak dvojice predsjednika u Brnu, nego i s idejom "mirne, ujedinjene i dinamične Europe" na koju se predsjednik Napolitano poziva, stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ured predsjednika Mesića 'Poslano radikalno upozorenje o politici Dodika' Slika nije dostupna Komentar Predsjednika RH Mesić: Kao i odlazak i najava povratka neprimjerena

Ured Predsjednika RH smatra kako nema potrebe bilo dodati, bilo oduzeti ijednu riječ izjavi kojom je predsjednik Mesić prije godinu dana reagirao na riječi talijanskog šefa države.

"Dobri i razvijeni odnosi sa svim susjedima, suočavanje s prošlošću u svim njezinim aspektima i puna ravnopravnost u međunarodnim odnosima i dalje ostaju temeljne vrijednosti hrvatske vanjske politike", zaključuje se u priopćenju predsjedničkog ureda.

Napolitano je u nedjeljnom obraćanju u povodu Dana sjećanja na fojbe kazao da su reakcije na njegov govor prije godinu dana, kada je kazao da su "fojbe bile etničko čišćenje", bile "neopravdane".

Istaknuo je da su reakcije na njegov govor "stigle izvan Italije", ne spominjući izričito hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića, koji je tada reagirao na njegov govor.

Napolitano je početkom veljače prošle godine dramu fojbi nazvao "barbarstvom stoljeća", "slavenskom krvoločnom mržnjom" i "težnjom za pripajanjem teritorija".

Mesić je odgovorio da je u Napolitanovim izjavama nemoguće ne vidjeti "natruhe otvorenog rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma".

Na Mesićev govor reagirala je potom Europska komisija koja je tražila smirivanje tonova i upozorila hrvatskog predsjednika na preoštre izraze.

Hrvatski i talijanski predsjednici su potom na sastanku u svibnju  prošle godine u Brnu izjavili kako su prevladali nesuglasice vezane uz fojbe.

Objavivši tada kako su nesporazumi oko fojbi riješeni, predsjednik Mesić rekao je da poglavlje II. svjetskog rata treba zatvoriti.

"Italija prihvaća sve ugovore koje smo naslijedili - Osimske, Rimske i Pariške, a podupire Hrvatsku i na putu u Europsku uniju. Više od toga nismo mogli tražiti", rekao je Mesić u Brnu.

Dodao je i kako je ponovno podržana inicijativa bivšeg talijanskog predsjednika Carla Azeglia Ciampia o odlasku talijanskog, hrvatskog i slovenskog predsjednika na masovna stratišta iz II. svjetskog rata čime bi se simbolički zaključila sva otvorena pitanja iz tog razdoblja.

Tijekom posjeta Litvi početkom 2007., Mesić je stranim novinarima, na njihov upit, kazao da se o zločinima ne može govoriti jednostrano.

"Ako se spominju jedni zločini, moraju se spomenuti i drugi: talijanski faštistički logori u Hrvatskoj, strijeljanja, okupacija, prisilna talijanizacija. Oni su također povijesna činjenica", rekao je Mesić, objašnjavajući litavskoj novinarki korijene hrvatsko talijanske polemike na najvišoj razini.

Napolitano je, međutim, u nedjelju ponovio svoje uvjerenje da su fojbe bile etničko čišćenje što je potvrdio i potpredsjednik vlade Francesco Rutelli.

Dan sjećanja obilježen je u nedjelju u cijeloj Italiji. U Trstu, pokraj fojbe u Basovizzi, otvoren je centar za dokumentaciju. U Rimu je otvorena izložba, otkriven je i spomenik, a u nekim gradovima ulice su dobile imena po Danu sjećanja na fojbe i egzodus Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene