Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privatizacija primarne zaštite

UPUZ: Glavno pitanje kod izmjena zakona je odnos domova zdravlja i koncesionara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) očekuje da će rasprava o predloženim izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju biti fokusirana na odnos između domova zdravlja i koncesionara, te oko ključnog pitanja - treba li cjelokupna primarna zaštita biti privatizirana i koja je funkcija domova zdravlja.

Ravnatelj UPUZ-a Dražen Jurković ocjenjuje da Ministarstvo zdravlja, koje predlaže proširenje sustava koncesija na sve liječnike u primarnoj zaštiti, ne namjerava omogućiti punu privatizaciju primarne zaštite, jer to ne bi bilo dobro za stabilnost zdravstvene zaštite.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važne odluke Provjerite: HZZO objavio koji su se novi lijekovi našli na listi Ilustracija inflatorni pritisak Poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje i do 30 posto: Oglasio se i HZZO

Što se tiče izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim se predlaže potpuno nova uloga Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), Jurković upozorava da se direktoru HZZO-a daju prevelike ovlasti i samostalnost u odnosu na ministra zdravlja, a bez vidljivih mehanizama nadzora nad njegovim radom.

Udruga koncesionara podržava proširenje koncesija na sve liječnike u primarnoj zaštiti

"Predloženim izmjenama zakona centar moći se praktički seli u HZZO, dok ministar zdravlja postaje protokolarna funkcija. Ministar time gubi stvarnu izvršnu moć, pa se sustav odlučivanja prenosi iz političkog i javnog miljea u tehnokratski, u ruke direktora HZZO-a kojem se na taj način omogućuje da upravlja s 22 milijarde kuna zdravstvenog proračuna", kaže Jurković.

Postavlja se pitanje, dodaje, jesu li pritom postavljeni dovoljno snažni kontrolni mehanizmi za takvu poziciju HZZO-a,

S obzirom na veliki broj predloženih izmjena, Jurković drži kako treba biti oprezan pri njihovoj ocjeni i ne treba prejudicirati konačna zakonska rješenja.

S obzirom da UPUZ uočava spremnost zdravstvene administracije na dijalog, poslodavci će konstruktivno sudjelovati u raspravi i uputiti svoje prijedloge za poboljšanje zakona. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene