Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žalba djelomično uvažena

Upravni sud potvrdio da je Varga bio u sukobu interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravni sud u Zagrebu presudio je u ponedjeljak da je ministar zdravlja Siniša Varga bio u sukobu interesa jer je udruzi Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), kojoj je osnivač, dodijelio 50 tisuća kuna za organizaciju konferencije na temu "Renesansa primarne zdravstvene zaštite".

CIMS je osnovan 2011. i Varga mu je bio predsjednik do ožujka prošle godine, a u lipnju je toj udruzi Ministarstvo zdravlja, kojem je Varga tada već bio na čelu, odobrilo pokroviteljstvo nad konferencijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobili "zeleno svjetlo" Povjerenstvo: Krstičević, Varga i Božinović nisu u sukobu interesa Slika nije dostupna Upravnom sudu Varga potvrdio da je tužio Povjerenstvo za sukob interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Vargu je za to kaznilo s 20 tisuća kuna navodeći da je "zlouporabio posebna prava koja proizlaze ili su potrebna za obavljanje dužnosti ministra".

Varga se na tu odluku žalio Upravnome sudu koji je, prema u ponedjeljak objavljenoj odluci, djelomično uvažio njegovu tužbu, ali i odlučio da je ministar "zlouporabio pravo da temeljem svoje diskrecijske odluke prihvati pokroviteljstvo koje je obuhvaćalo i dodjelu financijskih sredstava udruzi CIMS".

Upravni sud navodi da je Varga odluku o sponzorstvu donio vrlo žurno, istoga dana kada je udruga podnijela zamolbu Ministarstvu, a sutkinja Ivana Horvat u presudi piše kako je pravilan zaključak Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da "kada je pokroviteljstvo odobreno udruzi s kojom je dužnosnik povezan na način kako je to u konkretnom predmetu slučaj, tada sukob interesa postoji i smatra se da je došlo do zlouporabe ovlaštenja koje tužitelj kao dužnosnik ima".

Upravni je sud, pak, srušio dio odluke Povjerenstva koje je Vargu kaznilo jer je istovjetno postupio, odnosno prihvatio pokroviteljstvo, u vrijeme kad je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Sud, naime, navodi da Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv Varge kao ravnatelja HZZO-a, već samo kao ministra zdravlja, te je stoga nevažećom proglasio i odluku da Varga mora platiti 20.000 kuna.

Povjerenstvu je Upravni sud naložio da u roku od 60 dana donese novu odluku o sankcijama protiv Varge koji se, kao i Povjerenstvo, na odluku suda može žaliti u roku od 15 dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene