Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan restrukturiranja

Uprava HŽ Infrastrukture poziva sindikate da ne destabiliziraju Pružne građevine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
IZ Uprave HŽ Infrstrukture apeliraju na sindikate da preuzmu odgovornost i pristanu na izmjene kolektivnog ugovora.

Predsjednica Uprave Infrastrukture Renata Suša istaknula je u četvrtak da je Pružnim građevinama, tvrtki kćeri HŽ Infrastrukture, nužno restrukturiranje, te je pozvala sindikate da predlože konkretne mjere uštede umjesto što prosvjedima destabiliziraju tvrtku.

Pročitajte i ovo Prosvjed ispred grčkog parlamenta Ne mogu se ni oprostiti Očaj, tuga, bijes: Obitelji tijela najmilijih primaju u zapečaćenim ljesovima Peticija protiv kamenoloma - 1 Podnijeli tužbu Građani u Istri bijesni, ne žele bazene za prekrcaj kamena iz vlaka: "Imamo pravo na kvalitetan život i čist zrak"

Sindikalni prosvjedi služe destabilizaciji poslovanja Pružnih građevina, a Uprava priprema plan restrukturiranja koji će biti dostavljen radničkim vijećima do kraja idućeg tjedna, rekla je Suša na konferenciji za novinare.

Apelirala je na sindikate da preuzmu odgovornost i pristanu na izmjene Kolektivnog ugovora (KU), koji je "težak" 41 milijun kuna, čime bi se moglo spasiti stotinjak radnih mjesta.
Je li nužno KU-om i dalje jamčiti niz dodataka na plaću, prosječno 28 dana godišnjeg odmora, treći mirovinski stup i stopostotnu naknadu za bolovanje do 42 dana, pita Suša.

"Pozivamo sindikate da dođu s prijedlogom radničkog dioničarstva, jer naš je cilj spasiti tvrtku i omogućiti joj da normalno posluje", kaže Suša dodajući da su sindikati do sada odbijali svaki pokušaj racionalizacije poslovanja.

Lani su prihodi Pružnih građevina iznosili 660 milijuna kuna, a ove se godine očekuje njihov pad na 332 milijuna kuna. Suša stoga upozorava da treba odmah reagirati i prilagoditi poslovanje, a ne čekati da se tvrtka financijski iscrpi.

Što se tiče prijedloga o izdvajanju Pružnih građevina iz HŽ Infrastrukture, kako bi sadašnja tvrtka kćer ubuduće mogla konkurirati za projekte koje sufinancira EU, Suša upozorava da Pružne građevine 95 posto svoga poslovanja ostvaruju sa HŽ infrastrukturom, pa bi izdvajanjem u pitanje doveli sigurnih 332 milijuna kuna.

HŽ nabavlja 23 nova putnička vlaka

Osim toga, pitanje je bi li Pružne građevine mogle pobijediti na natječajima za EU fondove. Krajem prošle godine testirana je tržišna pozicija tvrtke, kaže Suša, pri čemu se pokazalo da je na poslu u Sloveniji zarađeno 815.000 kuna, a trošak je bio čak 2,3 milijuna kuna.

Jedan je od ciljeva restrukturiranja povećanje produktivnosti, jer trenutno Pružne građevine ostvaruju 304.000 kuna po zaposleniku, što je tek trećina prihoda koje ostvaruje slovensko Željezničko-graditeljsko poduzeće, a čak je ispod sarajevskog željezničkog poduzeća koje se bavi istim poslovima.

Planom restrukturiranja želi se smanjiti i broj podizvođača, jer im je prošle godine tvrtka dala poslove u vrijednosti 120 milijuna kuna, a trebala bi ih moći sama obaviti.

Građevinska tvrtka, kao što su Pružne građevine, trebala bi biti fleksibilna, odnosno kada ima posla moglo bi se na određeno vrijeme zaposliti potreban broj ljudi, ali bi baza zaposlenih na neodređeno vrijeme trebala biti manja.

Trenutno je u tvrtki zaposleno 1600 ljudi, a Uprava se, kaže Suša, ne bori da 700 ljudi izgubi posao, već da ga njih 900 zadrži. U sklopu restrukturiranja radnicima će biti ponuđene dobre otpremnine, u prosjeku 150.000 kuna neto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene