445518
445518
445518
445518
445518

ČEKA LI NAS KAOS? Za vikend orkanska bura, najavljeno zatvaranje prometnica

  • , 04.08.2016., 11:42
  • Autor:
  • komentara

Zbog produljenog vikenda i državnog praznika Dana domovinske zahvalnosti mnogi će već danas krenuti na put prema moru, a s obzirom na vremenske (ne)prilike koje nam stižu, to je i pametna odluka.

 
 
 
 
Gužve u prometu (Video: Vijesti u 17 h)
Gužve u prometu (Video: Vijesti u 17 h)

Naime, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), ovog vikenda očekuje se jaka bura s olujnim i orkanskim udarima na sjevernom Jadranu i podvelebitskom području, pa bi se mogao ponoviti kaos na cestama od prije tri tjedna kada su se stvarale kolone od nekoliko desetaka kilometara.

HAK je na svojim stranicama također izdao upozorenje zbog bure i najavio da će zbog vremenskih uvjeta doći do ograničenja prometa za pojedine skupine vozila, a moguća su i zatvaranja za sav promet, na A1 u zoni tunela Sveti Rok i Masleničkog mosta, na A6 između Delnica i Kikovice, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene (Tribanj), na državnoj cesti Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) te na Krčkom i Paškom mostu.

Iz HAC ONC-a su također najavili da će, zbog sigurnosti prometa, ukoliko jačina vjetra bude iznad granice gdje postoji opasnost za daljnje odvijanje ukupnog prometa ili određene skupine vozila, u suradnji s policijom privremeno zatvoriti pojedine dionice autoceste A1 i A6, kao i Krčki most te će promet biti preusmjeravan na alternativne pravce.

Svi koji su u mogućnosti bilo bi dobro da izbjegnu putovanje tijekom vikenda, dakle u subotu i nedjelju, jer će u petak vremenski uvjeti biti još povoljni do večernjih sati.

Birajte Ličku magistralu i staru cestu

Onima koji će ipak krenuti na put u subotu i nedjelju HAK sugerira alternativne pravce za putovanje - Lička magistrala (DC1/E59/E71) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita te staru cestu koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke.

Ukoliko se odlučite na putovanje, informirajte se o stanju i prohodnosti cesta na internetskim stranicama Hrvatskog autokluba (http://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/), putem Smartphone aplikacije ili na broj telefona Informativnog centra (072 777 777). Tu je i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111.

Savjeti HAK-a

Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, vozite bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imate dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Kad su vrlo visoke temperature, sigurno je ljepše voziti se u klimatiziranom vozilu, ali valja pripaziti da razlika između temperature klimatizirane kabine vozila i otvorenih prostora ne bude prevelika.

Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina i nemojte zaboraviti da pojas spašava život, kako vaš tako i vaših suvozača, a osobito djece.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima. U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

 

 

 

 


 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se