Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredni uvjeti

ČEKA LI NAS KAOS? Za vikend orkanska bura, najavljeno zatvaranje prometnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog produljenog vikenda i državnog praznika Dana domovinske zahvalnosti mnogi će već danas krenuti na put prema moru, a s obzirom na vremenske (ne)prilike koje nam stižu, to je i pametna odluka.

Naime, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), ovog vikenda očekuje se jaka bura s olujnim i orkanskim udarima na sjevernom Jadranu i podvelebitskom području, pa bi se mogao ponoviti kaos na cestama od prije tri tjedna kada su se stvarale kolone od nekoliko desetaka kilometara.

HAK je na svojim stranicama također izdao upozorenje zbog bure i najavio da će zbog vremenskih uvjeta doći do ograničenja prometa za pojedine skupine vozila, a moguća su i zatvaranja za sav promet, na A1 u zoni tunela Sveti Rok i Masleničkog mosta, na A6 između Delnica i Kikovice, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene (Tribanj), na državnoj cesti Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) te na Krčkom i Paškom mostu.

Iz HAC ONC-a su također najavili da će, zbog sigurnosti prometa, ukoliko jačina vjetra bude iznad granice gdje postoji opasnost za daljnje odvijanje ukupnog prometa ili određene skupine vozila, u suradnji s policijom privremeno zatvoriti pojedine dionice autoceste A1 i A6, kao i Krčki most te će promet biti preusmjeravan na alternativne pravce.

Svi koji su u mogućnosti bilo bi dobro da izbjegnu putovanje tijekom vikenda, dakle u subotu i nedjelju, jer će u petak vremenski uvjeti biti još povoljni do večernjih sati.

Birajte Ličku magistralu i staru cestu

Pročitajte i ovo Autocesta, ilustracija objavio HAK Oprezno na autocesti A3: Zbog prometne nesreće vozi se jednim trakom Ilustracija stanje na cestama Spremate se na put? Provjerite gdje su najveće gužve i naoružajte se strpljenjem

Onima koji će ipak krenuti na put u subotu i nedjelju HAK sugerira alternativne pravce za putovanje - Lička magistrala (DC1/E59/E71) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita te staru cestu koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke.

Ukoliko se odlučite na putovanje, informirajte se o stanju i prohodnosti cesta na internetskim stranicama Hrvatskog autokluba (http://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/), putem Smartphone aplikacije ili na broj telefona Informativnog centra (072 777 777). Tu je i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111.

Savjeti HAK-a

Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, vozite bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imate dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Kad su vrlo visoke temperature, sigurno je ljepše voziti se u klimatiziranom vozilu, ali valja pripaziti da razlika između temperature klimatizirane kabine vozila i otvorenih prostora ne bude prevelika.

Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina i nemojte zaboraviti da pojas spašava život, kako vaš tako i vaših suvozača, a osobito djece.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima. U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

 

 

 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene