Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potencijalno smrtonosni lijek

Opasan lijek: 'Dijabetičari, provjerite srce!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ozbiljno upozorenje hrvatskih dijabetologa svim oboljelima od šećerne bolesti koji piju lijek Avandia. Obavezno provjeriti stanje srca!

Naime, Američki senatski odbor za financije alarmirao je dijabetičare korisnike lijeka Avandia, kako im je proizvođač lijeka Glaxosmithkline, zajedno s agencijom za hranu i lijekove, zatajio da bi mogli pretrpjeti srčani udar. Čak 83 tisuće srčanih udara navodno je uzrokovano korištenjem lijeka, koji je i na našoj listi HZZO-a. 5 tisuća hrvatskih šećeraša pije Avandiju. Senat nakon više od 10 godina od puštanja lijeka Avandia na tržište, sada proziva nacionalnu
Agenciju za hranu i lijekove da je previdjela rizik od srčanog obolijevanja dijabetičara. Proizvođača Glaxosmithklinea optužuju da je namjerno zatajio kontraindikacije.

Pročitajte i ovo Kardiovaskularne bolesti - 4 NEMOJTE IH IGNORIRATI One su ubojica broj jedan u Hrvatskoj: U godinu dana usmrtile su gotovo 23.000 ljudi. Stručnjak upozorava na simptome Dijabetes, ilustracija pred povjerenstvom HZZO će ponovno odlučivati o lijeku koji dijabetičarima spašava život: Peticiju potpisalo 50 tisuća ljudi

>> CNN: Znali su da je lijek za dijabetes opasan za srce

Hrvatske institucije znaju za problem

Hrvatska agencija za lijekove i liječnici znaju da lijek dovodi do nakupljanja tekućine u tijelu i tako dovodi do opterećenja srca.
'Zbog toga je vrlo vrlo rano cijeli tim stručnjaka to stavio u uputu o lijeku, znači taj lijek nije za pacijente koji imaju znakove popuštanja srca', kaže Željko Metelko, ravnatelj klinike Vuk Vrhovec, no na pitanje može li pacijent bit srčani bolesnik a da to ne zna i da mu doktor prepiše Avandiju, odgovara da je teoretski moguće. 'Mogu zbog poremećenja živaca imati manji osjet bola koji mogu upućivati na neke smetnje vezane uz srce i slično. Svi pacijenti koji primjećuju da imaju edeme na nogama, da imaju osjećaj nedostka zraka, a nekom slučajnošću koriste taj lijek trebali bi se javiti svojim liječnicima', poručuje Metelko.

Nijedan pacijent se ne smije opustiti

Ali nijedan od 5 tisuća hrvatskih korisnika ne bi se smio nikad opustiti, jer 'kako vrijeme prolazi, kako starimo, može se kod nekoga razviti usporedo s korištenjem lijeka', kaže Metelko. Američki sustav je pri propisivanju lijeka bio znatno permisivniji od europskog, pa su na neka već opterećena srca dodavali Avandiju kao dodatan teret i tako navodno doveli do 83 tisuće srčanih udara. Avandia, tvrde stručnjaci, iznimno uspješno liječi dijebetes tipa 2. No, razbolijeva li isto tako uspješno srce, ili su ga Amerikanci jednostavno krivo koristili, bit će nešto jasnije na ljeto kad se očekuju nova izvješća. Doduše, opet američka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene