Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripazite

Hladni val može utjecati na zdravlje: Velika opasnost izdana je za Zagreb, a umjerena za Karlovac i Rijeku

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Hladno vrijeme - 5 Hladno vrijeme - 5 Foto: DNEVNIK.hr Hladno vrijeme - 4 Hladno vrijeme - 4 Foto: DNEVNIK.hr Hladno vrijeme - 3 Hladno vrijeme - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Hladno vrijeme - 2 Galerija 1/6 >>
Nastavlja se izrazito hladno vrijeme - najniža izmjerena temperatura u nedjelju iznosila je minus 14 stupnjeva koliko je bilo u Samoboru i Bednji. U Zagrebu je izmjereno minus 11. Državni meteorološki zavod je za ponedjeljak izdao upozorenja na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje, a upozorenja i savjete starijim osobama šalju i liječnici s hitne.

Prava zima i hladno vrijeme nastavit će se i sutra. DHMZ je izdao upozorenje na hladni val koji može utjecati na zdravlje. Velika opasnost izdana je za Zagreb, a umjerena za Karlovac i Rijeku.

"Naravno da je glavni okidač upozorenja na hladni val vrlo niska temperatura. Međutim ona sa sobom nosi i povećanu smrtnost pa tako može biti povećana za 5, 7 i pol ili 10 posto i onda upozorenje može biti umjereno, veliko ili vrlo veliko", rekao je Darijo Brzoja, meterolog Nove TV u Dnevniku Nove TV.

"Meteoalarm je izdan zbog izrazito niskih temperatura, ali za središnju Hrvatsku i karlovačko područje i zbog smanjene vidljivosti koja može biti manja od 200 metara. Za večernje sate izdan je i zbog mogućnosti poledice odnosno kiše koja se može lediti u dodiru s tlom", rekao je Brzoja.

Dakle ujutro pripazite u prometu zbog magle, a navečer zbog moguće poledice.

"Ono što kažemo za vrućine - izlazite rano sad je obrnute - izlazite kasnije ako baš morate. savjet je zaista ne izlazite. Opskrbite se, zamolite rodbinu susjede da donesu ono što je najnužnije pogotovo ljudi koji imaju srčanih problema i problema s dišnim sustavom, oni su posebno osjetljivi na niske temperature", rekao je dr. Jozo Brkić, voditelj smjene u zagrebačkoj hitnoj za Vijesti Nove TV.

Prema upozorenjima dežurnog prognostičara u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ), u ponedjeljak će na zagrebačkom području biti velika opasnost od hladnih valova koji mogu djelovati na zdravlje, a umjerena opasnost na karlovačkom i riječkom području.

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Kako bi se zaštitili, iz DHMZ-a su preporučili građanima da prate vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavaju izlazak, ako to nije prijeko potrebno.

Treba odjenuti više slojeva tople odjeće i zimsku obuću otpornu na vlagu, a usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka što je, kažu, posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva.

Pročitajte i ovo Nekretnine Nijemci nisu na vrhu Ova zemlja na prvom je mjestu po kupnji nekretnina u Hrvatskoj. Iznenadit će vas i gdje se najviše kupuju

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, treba biti oprezan zbog klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju. Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

"Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći", poručili su.

Pročitajte i ovo Nesreća u Sisku - 3 Žena poginula na mjestu Poznati detalji stravične nesreće u Sisku: "Auto je totalka, čak je motor ispao"

U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postupno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene