Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladić u tijelu dječaka

Upoznajte 23-godišnjaka koji izgleda kao osnovnoškolac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upoznajte Tomislava, Dečka koji je iskoristio svoj nedostatak s kojim je rođen te ga pretvorio u veliku prednost.

Šok i nevjerica. Tako kroz smijeh govori Tomislav da reagiraju prodavačice na kiosku kada zatraži cigarete ili konobari u kafiću dok naručuje pivo. Tomislav naime izgleda poput dječaka iz osnovne škole, iako ima 23 godine. Ovaj mladić zaraznog osmijeha, zarobljen je u tijelu djeteta. Ali, ono što je u njegovu životu moglo postati najveći teret, on je okrenuo na pozitivu. Sasvim je slučajno zalutao na kazališnu predstavu koja mu je potpuno promijenila život. Izgled dječaka priskrbio mu je i ulogu u megapopularnoj seriji Igra prijestolja.

Pročitajte i ovo Očevid u Splitu na mjestu gdje je mladić uboden nožem - 1 Uhićene dvije osobe FOTO Krvava noć u Dalmaciji: Ovo je mjesto strašnog ubojstva, policija objavila nove detalje Ilustracija nesreća u Gradacu Sletio autom s ceste i zabio se u betonski stup: 18-godišni vozač pio i nije bio vezan

Na prvi pogled, čini se kao potpuno normalan 14-godišnjak. Ipak, po nečemu je vrlo poseban. Tomislav Jurčec ima 23 godine. Razlog zbog kojeg ovaj mladić izgleda poput osnovnoškolca je njegova hipofiza, žlijezda koja nadzire i upravlja radom većine žlijezda u tijelu.

"Od hormona rasta, testosterona, nadbubrežne žijezde, svega toga, je l'? Meni se jednostavno nije taj prednji režnanj hipofize razvio u pravom smislu i zato sam ostao sitniji nego ostali, puno mlađi i živit' ću vječno", objašnjava Tomislav.

7 godina razlike od vršnjaka u fizičkom razvoju

Razlika između njega i vršnjaka je otprilike 7 godina fizičkog razvoja. Samo fizičkog, bitno je napomenuti. Iako danas o svojem stanju govori uz širok osmijeh na licu, nije baš uvijek bilo tako. Doba tinejdžerstva nosi svoje drame koje ni njega nisu zaobišle.

"Imao sam neku emocionalnu krizu, tako u 7. razredu, 8., kada je krenuo mentalni dio puberteta, gdje sam stvarno bio potonuo na dno dna, ali jednostavno sam onda stavio to negdje, gdje ne moram razmišljat' stalno o tome", prisjeća se Tomislav. 

Velika mu je pomoć i potpora bila obitelj. Kao najmlađe, peto dijete, oduvijek je izazivao posebnu pozornost. Rođen je tri mjeseca ranije i već kao nedonošče postao je miljenik, a taj se status nastavio i kasnije tijekom života.

Karlo i Zvonimir su danas Tomislavovi najbolji prijatelji. Nerazdvojni već gotovo cijelo desetljeće. Obojica će prvi njihov susret zauvijek pamtiti. "Kad mi je bio rekao koliko ima godina, nisam vjerovao, ali kada smo se nastavili družiti, sam se navik'o i sad ga već gledam kao da ima 23 godine", kaže Karlo.

Svjestan je da njegov izgled ljudima iznad glave ostavlja brojne upitnike. Da mora pokazati osobnu dok kupuje proizvode koji su zabranjeni maloljetnicima, postala mu je dnevna rutina.

"Meni je to užasno smješno, zato što ono, ja to volim nazvat' šok i nevjerica!  Zato što ona primi osobnu i onda možeš vidjet' kako im sva krv curi iz lica, kako problijeđuju ono i onda ti digneš pogled gore i onak se fino nasmješkaš", šali se Tomislav.

Šalu na svoj račun rado prihvaća

Ipak postoji nešto što Tomislavu i danas smeta. Sažaljenje, predrasude zbog neznanja, osjećaj da bi zbog svog izgleda trebao biti nesretan.

"Imao sam iskustava gdje su ljudi, ono, imali reakcije nekakve totalno zatucane, balkanske reakcije! A onda sam imao i reakciju gdje je čovjek bio potpuno svjestan. Svaki čovjek je različit po nečemu, tako i ti. Imaš osobnu? Može, nema problema", kaže Tomislav.

Sa šalom na svoj račun nema problema, dapače, rado je prihvaća. Zabavno mu je što kad njegovi vršnjaci budu oženjeni, budu brinuli oko djece i bračnog života da će on tek tada biti u svom punom potencijalu za takve stvari.

Pronašao se u glumi

Već dvije godine Tomislav ima stalni posao u tehničkoj podršci jedne firme. Ipak, najveće zadovoljstvo u njegov život donosi - gluma. "Gluma mi je zapravo život! Za nju bi' dao sve, stvarno. Za živjet' na sceni! To je to želim u životu raditi, to je moj poziv", kaže.

Prije 10 godina dogodio se splet sudbine, njegovih skrivenih želja, znatiželje i sreće. Dok se igrao pored parka u blizini kuće ugledao je stolicu i ogledalo na zidu. "I sad odjednom su se pojavila dvojica, odnosno, jedna žena i Bojan Navojec Boki. On ju je tu posjeo na stolac. Ona je imala vezane oči nekom crnom maramom, nešto joj je samo šapnuo na uho i zbris'o! I onda sam vidio i kamermana iza, tu, na stepenicama i došao do čovjeka i pitao ga: ''Što se događa? Što vi to snimate?'' I onda je on mene usmjerio gore u Goricu. Rekao je da rade jednu predstavu i pošto sam ja bio zaintrigiran time, odmah sam otišao gore, s njim, naravno, da ne idem sam preko ceste, to sve skupa", prisjeća se Tomislav

Ono što se zapravo događalo ispred njega bila je Ex-pozicija, predstava u kojoj glumci svojim gledateljima stavljaju povez na oči i odvode ih u neki drugi svijet, pričajući im priče. Sudionici predstave putem mirisa, zvukova i pomoću dodira, otputuju u daleke krajeve. U toj igri sudbine dogodilo se poznanstvo koje je ostavilo velik trag u njegovu životu.

"U hodniku koji je mračan, kao što ste vidjeli, i dalje je to sve mračno i odrpano i u lošem stanju i ja sam zanijemio totalno jer nisam očekivao to dijete tamo i onda je to dijete progovorilo. Istina, dječačkim glasom, al' vrlo ozbiljno i reklo je: ''Ja imam samo problema s rastom, inače imam 13 godina!'' I to nas je fasciniralo i Tomi je ubrzo nakon toga postao dio ekipe", kaže Boris Bakal, glumac i redatelj.

Glumio i u Game of Thrones

Boris je Tomislavu ubrzo postao prijatelj i mentor. Prepoznao je u njemu potencijal i uložio trud kako bi se Tomislav pokrenuo u glumačkom smislu. Njih dvojica mnogo vremena provode zajedno, druže se, surađuju i planiraju. Tomislavov mladoliki izgled Boris smatra velikom prednošću za umjetničku karijeru. Da u tome ima istine, Tomislav se dosad već uvjerio u brojnim glumačkim uspjesima. 4 godine je glumio u megapopularnoj seriji Game of Thrones.

Nakon što je prerastao samu ulogu, dobio je par sporednih uloga, a trenutno svoj talent i dječački izgled koristi u kazalištu. Većinom u grupama s 13-godišnjacima za koje se šali da im je šef. 

Kroz smijeh i zafrkanciju govori o svemu. Kaže kako je sretan jer je od mogućeg prokletstva napravio dar. A sve to jer se nije fokusirao na problem nego na rješavanje istog. To mu je, već sada, otvorilo mnoga vrata, a tek je na početku.

"Jedva čekam izvidit' što dalje u svijet, što se više probiti s glumom i nadam se da ću jednog dana stvarno biti uspješan karakterni glumac, to je nešto što volim, nešto za što živim", odlučno kaže Tomislav.

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene